Punta Grober

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Punta Grober
Punta Grober vanaf Belvedere (Macugnaga)
Hoogte 3273 m
Coördinaten 45° 55′ NB, 7° 55′ OL
Ligging Verbania / Vercelli (Piëmont - I)
Gebergte Monte Rosamassief
Eerste beklimming 3 september 1874: Antonio Grober, Necer en Curtonelli
Punta Grober (Italië)
Punta Grober
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

De Punta Grober is een 3497 meter hoge berg in het westen van de Pennische Alpen. De berg ligt op de grens van het Italiaanse provincies Verbania en Vercelli die beide tot de regio Piëmont behoren.

De berg ligt op de scheiding van het Valle Anzasca en het Valsesia in het uiterste oosten van het Monte Rosamassief. Zowel de noordzijde als de zuidzijde van de Punta Grober zijn voor een groot deel bedekt door de Locciegletsjer. Hierop ligt ook het laagste punt van de bergkam, de Colle delle Loccie die de scheiding vormt met de naastgelegen top Punta Tre Amici (3624 m). De gletsjertocht naar deze pas is niet moeilijk, maar vanaf beide zijden zeer lang. Vanaf de pashoogte gaat de route naar de top over de noordwestgraat.

In september 1874 werd de top van de Punta Grober voor het eerst bedwongen door Antonio Grober. Begin twintigste eeuw werd de berg naar deze alpinist vernoemd. Daarvoor stond de berg op de kaarten vermeld als de Monte delle Loccie.

Vanaf de top heeft men uitzicht op het oostelijke deel van het Monte Rosamassief. De toppen die te zien zijn zijn van noord naar zuid Cima di Iazzi, Fillarhorn, Jägerhorn, Nordend, Dufourspitze, Zumsteinspitze, Signalkuppe, Parrotspitze, Ludwigshöhe, Corno Nero, Piramide Vincent en Punta Giordani.