Puntenwolk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Met een puntenwolk wordt een set van discrete waarden in een bepaalde ruimte bedoeld.

Gebruik[bewerken]

Een puntenwolk van een torus.

3D-computergraphics[bewerken]

In de 3D-computergraphics betekent een puntenwolk een lijst van cartesische 3D-coördinaten. Deze coördinaten kunnen bekomen worden door aftasting van objecten met een 3D-laserscanner.

3D-laserscanning met als output puntenwolken kan worden gebruikt voor vele doeleinden, bijvoorbeeld voor het maken van 3D CAD-modellen voor gefabriceerde onderdelen. Puntenwolken zijn echter in de meeste 3D-applicaties meestal niet direct te gebruiken. Daarom worden ze vaak eerst omgezet naar oppervlakken. Een andere toepassing van puntenwolken is het geografisch informatiesysteem. Hierin zijn puntenwolken één van de bronnen om een digitaal hoogtemodel van het terrein te maken[1]. De puntenwolken worden ook gebruikt om 3D-model van een stedelijke omgeving te genereren[2].

Statistiek[bewerken]

In de statistiek wordt met een puntenwolk de output van een meerdimensionale steekproef bedoeld. Deze kan worden weergegeven in een spreidingsdiagram.

Het kan gaan op meetwaarden, maar het kan ook zijn dat ieder punt het resultaat van een berekening is, op basis van gegevens getrokken uit een populatie.[3]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. From Point Cloud to Grid DEM: A Scalable Approach
  2. K. Hammoudi, F. Dornaika, B. Soheilian, N. Paparoditis. Extracting Wire-frame Models of Street Facades from 3D Point Clouds and the Corresponding Cadastral Map. International Archives of Photogrammetry, Remote Sensing and Spatial Information Sciences (IAPRS), vol. 38, part 3A, pp. 91–96, Saint-Mandé, France, 1–3 September 2010.
  3. Zie bijvoorbeeld de puntenwolken in Actualisatie analyse economische effecten financieel kader Regeerakkoord. Centraal Planbureau (12 november 2012) Het gaat hier per puntenwolk om een steekproef uit een populatie. Ieder punt stelt één huishouden uit de steekproef voor. Het punt wordt geplot op een horizontale positie corresponderend met het inkomen, en op een verticale positie corresponderend met de koopkrachtontwikkeling.