Persevant

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Pursuivant)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een persevant (van het Franse "poursuivre"), voluit " Persevant van de Wapenen", is een leerling-heraut en hij staat in de hiërarchie van de herauten onder de wapenkoningen en herauten.

Toelichting[bewerken]

The Hon. Adam Bruce, Finlaggan Pursevant van de wapenen.

Het aanstellen van een Wapenkoning die ook toestemming tot het voeren van een bepaald wapenschild kan geven is een voorrecht voor een vorst. De taken van de wapenkoning komen voort uit de soevereiniteit van de vorst en zijn unieke positie als "fons honorum", bron van eer en eerbetoon. Een heraut, een in een tabberd geklede boodschapper en ceremoniemeester is een boodschapper en ook edelen, steden en gezelschappen konden en kunnen een heraut aanstellen. Ook herauten werden door hun meesters belast met het vaststellen van wapenschilden. De pursevant heeft dezelfde taak als een heraut. Naast koningen kunnen pursevanten ook aangesteld worden door families en Schotse clans. Deze Schotse pursevanten zijn heraldisch onderlegd en adviseren over heraldische en genealogische kwesties.

In het Verenigd Koninkrijk zijn 15 pursevanten actief; vijf van hen bij de Engels Raad van Adel (het "College of Arms"), zes bij haar Schotse evenknie het "lyon-court" en vier anderen.


Externe links[bewerken]