Puy de Dôme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Puy-de-Dôme (vulkaan))
Naar navigatie springen Jump to search
Puy de Dôme
De Puy de Dôme met op de top een karakteristieke zendmast, opname mei 2004
De Puy de Dôme met op de top een karakteristieke zendmast, opname mei 2004
Hoogte 1464 m
Coördinaten 45° 46′ NB, 2° 58′ OL
Gebergte Centraal Massief
Laatste uitbarsting rond 5760 v.Chr.
Puy de Dôme
Puy de Dôme
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

De Puy de Dôme is een grote lavakoepel en een van de jongste vulkanen in het Centraal Massief in Auvergne, het centraal-zuidelijke deel van Frankrijk, met een hoogte van 1464 meter. De vulkaan behoort tot de Chaîne des Puys. Net als de Nederlandse Zuidwalvulkaan is de locatie van deze vulkaan niet aan de rand van een tektonische plaat, noch boven een hotspot.

Ligging[bewerken]

De vulkaan ligt zo'n 10 km van Clermont-Ferrand. Het departement Puy-de-Dôme (met streepjes) is naar de vulkaan vernoemd.

Vulkanische activiteit[bewerken]

De laatste uitbarsting van de Puy de Dôme vond plaats rond 5760 v.Chr., waarmee de vulkaan als uitgedoofd wordt beschouwd. Aangezien het gebied waarin Puy-de-Dôme ligt geologisch gezien kort (150.000 jaar) geleden actief is geweest, kan een toekomstige eruptie niet geheel worden uitgesloten. De meest recente uitbarsting in het gebied vond plaats rond 4040 v.Chr.

Weg naar de top[bewerken]

De weg naar de top cirkelt om de berg heen. De vijf kilometer lange klim kent een zeer gelijkmatig stijgingspercentage, tussen de 10 en 13%. De top van de Puy de Dôme vormde om die reden al regelmatig een eindpunt van een etappe van de Ronde van Frankrijk. In 1975 was het de aankomst van de 14e etappe en het was in deze etappe dat Eddy Merckx een vuistslag tegen zijn lever kreeg, wat later aan de basis van zijn nederlaag lag.

Amateurwielrenners kunnen de vulkaan twee keer per week (op woensdag en zondag tussen 7.00 en 9.30 uur) beklimmen.

Sinds maart 2010 is de vulkaan afgesloten voor verkeer (fiets, auto, bus) en is de top enkel bereikbaar te voet of met een tandradbaan. De trein gaat dagelijks om het uur, in het hoogseizoen om het half uur.