Puy de Dôme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Puy de Dôme
De puy de Dôme met op de top een karakteristieke zendmast, opname mei 2004
De puy de Dôme met op de top een karakteristieke zendmast, opname mei 2004
Hoogte 1464 m
Coördinaten 45° 46′ NB, 2° 58′ OL
Gebergte Centraal Massief
Laatste uitbarsting rond 5760 v.Chr.
Puy de Dôme
Puy de Dôme
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen
Uitzicht vanaf de puy de Dôme op de naastgelegen krater
Trein Puy de Dôme

De puy de Dôme is een grote lavakoepel en een van de jongste vulkanen in het Centraal Massief in Auvergne, het centraal-zuidelijke deel van Frankrijk, met een hoogte van 1464 meter. De vulkaan behoort tot de Chaîne des Puys. Net als de Nederlandse Zuidwalvulkaan is de locatie van deze vulkaan niet aan de rand van een tektonische plaat, noch boven een hotspot.

Ligging[bewerken]

De vulkaan ligt zo'n 10 km van Clermont-Ferrand. Het departement Puy-de-Dôme (met streepjes) is naar de vulkaan genoemd.

Vulkanische activiteit[bewerken]

De laatste uitbarsting van de puy de Dôme vond plaats rond 5760 v.Chr., zodat de vulkaan tegenwoordig als uitgedoofd wordt beschouwd. Aangezien het gebied waarin Puy-de-Dôme ligt geologisch gezien nog maar kort (150.000 jaar) geleden actief is geweest, kan een toekomstige eruptie echter niet geheel worden uitgesloten. De meest recente uitbarsting in het gebied vond plaats rond 4040 v.Chr.

Weg naar de top[bewerken]

De weg naar de top cirkelt om de berg heen. De vijf kilometer lange klim kent een zeer gelijkmatig stijgingspercentage, tussen de 10 en 13%. De top van de puy de Dôme was dan ook al vele malen een eindpunt van een etappe van de Ronde van Frankrijk. Amateurwielrenners kunnen de vulkaan twee keer per week (op woensdag en zondag tussen 7.00 en 9.30 uur) beklimmen. Buiten de fietstijden om is de vulkaan te voet (via een uit de Romeinse tijd stammend voetpad), per bus of met de auto te bestijgen.

Sinds maart 2010 is de vulkaan afgesloten voor verkeer (fiets, auto, bus) en is de top enkel bereikbaar te voet of met een tandradbaan. De trein gaat dagelijks om het uur, in het hoogseizoen om het half uur.