Puy de Dôme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Puy de Dôme
De Puy de Dôme met op de top een karakteristieke zendmast, opname mei 2004
Hoogte 1464 m
Coördinaten 45° 46′ NB, 2° 58′ OL
Gebergte Centraal Massief
Laatste uitbarsting rond 5760 v.Chr.
Puy de Dôme (Frankrijk)
Puy de Dôme
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

De Puy de Dôme is een grote lavakoepel en een van de jongste vulkanen in het Centraal Massief in Auvergne, het centraal-zuidelijke deel van Frankrijk, met een hoogte van 1464 meter. De vulkaan behoort tot de Chaîne des Puys. Net als de Nederlandse Zuidwalvulkaan is de locatie van deze vulkaan niet aan de rand van een tektonische plaat, noch boven een hotspot. De Romeinen bouwden hierop een tempel gewijd aan Mercurius.

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

De vulkaan ligt zo'n 10 km van Clermont-Ferrand. Het departement Puy-de-Dôme (met koppeltekens) is naar de vulkaan vernoemd.

Vulkanische activiteit[bewerken | brontekst bewerken]

De laatste uitbarsting van de Puy de Dôme vond plaats rond 5760 v.Chr., waarmee de vulkaan als uitgedoofd wordt beschouwd. Aangezien het gebied waarin Puy-de-Dôme ligt geologisch gezien kort (150.000 jaar) geleden actief is geweest, kan een toekomstige eruptie niet geheel worden uitgesloten. De meest recente uitbarsting in het gebied vond plaats rond 4040 v.Chr.

Weg naar de top[bewerken | brontekst bewerken]

De weg naar de top cirkelt om de berg heen. De vijf kilometer lange klim kent een zeer gelijkmatig stijgingspercentage, tussen de 10 en 13%. De top van de Puy de Dôme vormde om die reden dertien keer een eindpunt van een etappe van de Ronde van Frankrijk. In 1975 was het de aankomst van de veertiende etappe en het was in deze etappe dat Eddy Merckx een vuistslag tegen zijn lever kreeg, wat later aan de basis van zijn nederlaag lag. De laatste keer dat de Tour de Puy de Dôme aandeed was in 1988.

Amateurwielrenners konden tot 2010 de vulkaan twee keer per week (op woensdag en zondag tussen 7.00 en 9.30 uur) beklimmen. Sinds maart 2010 is de vulkaan echter afgesloten voor verkeer (fiets, auto, bus) en is de top enkel bereikbaar te voet of met een tandradbaan, de Panoramique des Dômes. De trein gaat dagelijks om het uur, in het hoogseizoen om de 20 minuten. Eens per jaar in juni wordt er voor wielrenners een toertocht georganiseerd waarbij maximaal driehonderd wielrenners fietsend naar de top mogen rijden.

Zie de categorie Puy de Dôme (mountain) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.