Puyenbroeck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Siesmeersbos (Puyenbroeck) onderdeel van Bossen en heiden van Zandig Vlaanderen: oostelijk deel
Natura 2000-gebied
Situering
Locatie Oost-Vlaanderen
Informatie
Geldende richtlijn(en) Habitatrichtlijn
Beheer Agentschap voor Natuur en Bos, Natuurpunt, privé-eigenaren
Site code (Europees) BE2300005
Een van de vijvers in Puyenbroeck
Puyenbroeck op de Ferrariskaart
Puyenbroeck op de OpenStreetMap

Puyenbroeck is een provinciaal domein van 510 hectare in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen, voornamelijk in Wachtebeke maar ook een stuk in Zaffelare en Eksaarde. Het gebied werd in 1965 door de provincie aangekocht en werd voor het publiek opengesteld in 1969. Het park is laag gelegen en bevat enkele grote vijvers. Het deel van het park ten zuiden van de Zuidlede is meer bebost. In het park bevindt zich ook het Kasteel Puyenbrug. De naam "Puy" verwijst naar een kunstmatige hoogte, terwijl het woord "broeck" verwijst naar het moerassig karakter van de meersen.

Er zijn een grote speeltuin, ligweiden, een bloemenpark van 23 ha, een speelbos van 10 ha en een verkeerspark waar kinderen met go-carts kunnen rijden. Er is ook een dierenpark dat aandacht schenkt aan het 'Levend Erfgoed', oude veerassen. Met een toeristisch treintje kan er een rondrit gemaakt worden door het park. Er kunnen ook fietsen en bolderkarren gehuurd worden en aan de vijvers kunnen roeiboten en pedalo's worden gehuurd.

Op het terrein van het provinciaal domein bevindt zich ook MOLA, het provinciaal Molencentrum in het voormalig Kasteel Puyenbrug.

Het domein beschikt over ongeveer 150 hectare bos, met een bijna volledig aaneengesloten bosgebied ten zuiden van de Zuidlede. Er is ook een permanente broedwand voor vogels aangelegd, die onder meer gebruikt wordt door de oeverzwaluw en de bijeneter. Een ijskelder werd ingericht als overwinterplaats voor vleermuizen. In de vijvers werden enkele ondiepe paaiplaatsen voor de vissen aangelegd. De buizerd, blauwe reiger en ijsvogel komen er voor. In Puyenbroeck worden educatieve activiteiten voor scholen georganiseerd.

In 2017 en 2018 vond Music For Life, de liefdadigheidsactie van Studio Brussel, plaats op dit domein.

Sportgelegenheden[bewerken | brontekst bewerken]

Statistieken[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]