Pwyll

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In de Welshe mythologie was Pwyll de hoofdpersoon uit de eerste tak van de Mabinogi, Pwyll, Pendefig Dyfed (Pwyll, heer van Dyfed).

Arawn[bewerken]

Pwyll ontmoet tijdens de jacht de vreemdeling Arawn, de heer van het mythische Annwfyn met wie hij voor een jaar van plaats wisselt. Dit doet hij om zo Arawns vijand Hafgan te verslaan. Arawn kan dit zelf niet doen, omdat Hafgan met een enkele slag gedood moet worden en Arawn hem al meerdere slagen heeft gegeven. Pwyll doet zoals hem gezegd is en hij doodt Hafgan. Als hij na een jaar Arawn opnieuw ontmoet, is deze erg gelukkig dat hij niet alleen Hafgan verslagen heeft, maar zich ook kuis gedragen heeft tegenover Arawns vrouw. Zelf heeft hij in die tijd Dyfed geregeerd en de beide mannen worden vrienden.

Rhiannion[bewerken]

Later ziet Pwyll vanaf een heuvel een vrouw op een wit paard. Hij stuurt zijn ruiters achter haar aan, maar zij kunnen haar niet inhalen, hoewel ze stapvoets blijft rijden. Na drie dagen roept hij haar en ze vertelt hem over Gwawl, met wie ze moet trouwen. Met haar hulp weet Pwyll Gwawl te slim af te zijn, waardoor hij met haar kan trouwen.

Ze krijgen een zoon, maar die verdwijnt op mysterieuze wijze, waarna Rhiannon door haar hofdames beschuldigd wordt het kind te hebben gedood. Later wordt hij door koning Teyrnon gevonden en deze adopteert de jongen. Wanneer echter blijkt wie hij is, wordt hij aan Pwyll en Rhiannon teruggegeven en krijgt hij de naam Pryderi

Wikisource Bronnen die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina cy:Pwyll Pendeuic Dyuet op Wikisource