Pyjamaschildwants

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Pyjamawants)
Naar navigatie springen Jump to search
Pyjamaschildwants
Pyjamaschildwants
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera
Onderorde:Heteroptera (Wantsen)
Familie:Pentatomidae
Geslacht:Graphosoma
Soort
Graphosoma lineatum
(Linnaeus, 1758)
Pyjamaschildwants
Afbeeldingen Pyjamaschildwants op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Pyjamaschildwants op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De pyjamaschildwants (Graphosoma lineatum), ook wel pyjamawants, rood-zwarte streepwants of gevangeniswants genoemd, is een wants uit de familie Pentatomidae.

Beschrijving[bewerken]

Nimf

De tekening is kenmerkend en bestaat uit een knalrode basiskleur met brede zwarte lengtestrepen over de gehele bovenzijde van het lichaam. De rode strepen zijn ongeveer even dik als de zwarte en die op de rand van het achterlijf staan enigszins naar buiten. De pootjes en antennes zijn zwart, de buik is rood met vele kleine zwarte vlekjes. Het lichaam is erg rond en de lengte ligt tussen de 8 en 12 mm. Kenmerkend is ook het grote schildje, dat tot de achterlijfspunt reikt en de voorvleugels grotendeels bedekt. De nimfen hebben nog geen rood-zwarte tekening, die dient om vijanden als vogels te waarschuwen voor de walgelijke smaak. Ze zijn merendeels grijsgroen van kleur.

Algemeen[bewerken]

Deze soort komt voor in grote delen van zuidelijk Europa en delen van westelijk Europa, waaronder België en Nederland. De pyjamaschildwants leeft van diverse schermbloemigen langs bosranden en begroeide delen van heidevelden. Zonnige plekken hebben de voorkeur en bij bewolking blijven de wantsen in de schuilplaatsen zitten zoals scheuren in boombast. Het is een typische boomwants die niet vaak op de bodem komt.

Externe links[bewerken]