Pyramide van Austerlitz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pyramide van Austerlitz
Pyramide van Austerlitz 2008
Locatie
Locatie Utrechtse Heuvelrug
Status en tijdlijn
Status Rijksmonument
Bouw gereed 1804
Bouwinfo
Architect Auguste de Marmont
Erkenning
Monumentnummer 39543
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
De Pyramide van Austerlitz in 1805

De Pyramide van Austerlitz is een 17 meter hoog piramidevormig bouwwerk van aarde in de Utrechtse gemeente Woudenberg. De piramide is in 1804 gebouwd door napoleontische soldaten op de Botterstop, een van de hoogste punten van de Utrechtse Heuvelrug. Boven op de piramide, bereikbaar met een trap die 81 treden telt, staat een stenen obelisk uit 1894. De top van de aarden heuvel ligt op 71,60 meter boven NAP.[1]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op deze centrale plek in Nederland had de Franse generaal Auguste de Marmont in 1804 een legerkamp opgericht (Camp d'Utrecht) waar hij in een paar maanden verschillende bataljons wist samen te smeden tot een groot, goed getraind leger, dat de Britse vijand zou kunnen verslaan bij een eventuele herhaling van de inval van 1799. Tevreden over de militaire kracht van het nieuwe leger, en tegen verveling bij zijn soldaten, liet De Marmont de soldaten in de herfst van 1804 van aarde en graszoden een monument bouwen, geïnspireerd op de piramide van Gizeh die De Marmont in 1798 zelf had gezien tijdens de Egyptische veldtocht van Napoleon. Zelfs het door erosie blootgelegde trapvormige oppervlak werd geïmiteerd. De bouw duurde 27 dagen. De piramideheuvel kreeg een hoogte van 36 meter en op de top kwam een 13 meter hoge houten obelisk. Het geheel kreeg de naam Mont Marmont ofwel Marmontberg.

In de zomer van 1805 vertrok De Marmont met zijn leger naar Zuid-Duitsland en streed mee in de Coalitieoorlog die uitmondde in de Slag bij Austerlitz (het huidige Slavkov u Brna), de slag waarin Napoleon de Russen en Oostenrijkers vernietigend versloeg.

De naam Marmontberg werd in 1806, ondanks protesten van De Marmont, door Lodewijk Napoleon, de nieuwe koning van Holland, veranderd in Pyramide van Austerlitz.[2] Tegelijkertijd hernoemde Lodewijk de handelsnederzetting bij het nabijgelegen legerkamp van Bois-en-Ville tot Austerlitz.

Na zijn vertrek uit Nederland in 1805 had De Marmont de bewaking van het monument en het vruchtgebruik van de nabijgelegen hofstede Henschoten in gebruik gegeven aan drie soldaten, Louis Faivre, Jean Baptiste La Rouche en Barend Philpsz,[3] die tevens de piramide zouden moeten onderhouden. De houten obelisk begon spoedig scheef te zakken, en werd in 1808 afgebroken. In 1816 verkocht De Marmont de piramide met de bijbehorende grond aan de latere burgemeester van Utrecht, Hubert M.A.J. van Asch van Wijk.

In 1894 liet Johannes Bernardus de Beaufort, die zowel eigenaar was van het landgoed Henschoten, waarop de piramide zich bevond, als burgemeester van Woudenberg, de gemeente waartoe het behoorde, de huidige stenen obelisk op de piramide plaatsen. Ook deze ging scheef staan.

Restauratie[bewerken | brontekst bewerken]

Met het oog op het 200-jarig bestaan in 2004 werd de sterk in verval geraakte piramide gerestaureerd in de jaren 2001 tot 2004. Dit gebeurde op initiatief van de provincie Utrecht, landgoed Den Treek-Henschoten en de gemeente Woudenberg, die zich hiervoor verenigden in de Stichting Pyramide van Austerlitz. Door de zeer droge zomer van 2003 klonk de bodem van de treden niet goed in. Tijdens hevige regenval in 2004 ontstonden daardoor nieuwe verzakkingen, waarbij graszoden losraakten en verschoven.

In 2007 werd de restauratie hervat.[4] In 2008 werd de piramide heropend samen met een nieuw bezoekerscentrum over de Franse Tijd. Sindsdien kan de piramide weer beklommen worden.[5] In 2010 werd zware regenschade van het voorafgaande jaar hersteld en de obelisk kreeg een fundering op heipalen.[6] In 2012 werd zware regenschade met verzakkingen van het voorafgaande jaar hersteld en werden de zijvlakken diep vastgenageld aan de heuvel door middel van honderden 4 meter lange horizontale palen.[7][8]

Rijksmonument[bewerken | brontekst bewerken]

De piramide is sinds 9 december 1970 een Rijksmonument[9] en heeft model gestaan voor de grotere Leeuw van Waterloo,[bron?] de piramideheuvel die koning Willem I in Eigenbrakel liet oprichten als monument voor de Slag bij Waterloo, Napoleons ondergang. Die heuvel markeert de plek waar Willems zoon in de strijd verwond raakte.[bron?]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Pyramid of Austerlitz van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.