Pyrheliometer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Standaard pyrheliometer, voor het meten van de directe zonnestraling
Pyrheliometer: (3) body, (4) bescherming, (5) verwarmd venster, (2) zicht voor uitlijning, (1) droogpatroon en -indicator, (7) kabel

Een pyrheliometer is een instrument voor het meten van de directe bundel zonnestraling. Het zonlicht komt het instrument in door middel van een venster en valt op een thermozuil; deze zet warmte om in een elektrisch signaal dat kan worden gemeten. De spanning kan weer worden omgezet naar een waarde in watt per vierkante meter[1] aan de hand van een voor elke pyrheliometer unieke gevoeligheid. Pyrheliometers worden gebruikt in combinatie met een 'tracker', dit is een systeem om de zon te 'volgen'.

Normen[bewerken | brontekst bewerken]

Pyrheliometer worden geclassificeerd aan de hand van hun meetspecificaties. De Internationale Organisatie voor Standaardisatie (ISO) heeft in een standaard (ISO 9060) vastgelegd wat deze classificatie is.[2]

Regelmatig worden er vergelijkingsonderzoeken uitgevoerd tussen pyrheliometers. Het doel van de International Pyrheliometer Comparison[3] die om de 5 jaar op de World Radiation Centre[4] in Davos plaatsvinden, is te zorgen voor het onderhoud van de World Radiometric Reference[5]. Tijdens dit evenement brengen alle deelnemers (wetenschappers, maar ook fabrikanten) hun instrumenten, zonnetracking- en data-acquisitie-systemen naar Davos om gelijktijdig zonnestraling te meten; De gezamenlijke data wordt verwerkt en is onderdeel van de nieuwe WRR.

Toepassingen[bewerken | brontekst bewerken]

Pyrheliometers worden in het algemeen gebruikt in de meteorologie, bij klimaatwetenschappers, maar ook in materiaal testen, onderzoek en beoordeling van het rendement van zonnecollectoren en fotovoltaïsche apparaten.

Gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

Pyrheliometers zijn meestal gemonteerd op een solar tracker die ervoor zorgen dat de pyrheliometer door de dag heen gericht blijft op de zon.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]