Python (Efteling)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Python
Een treintje van Python in een looping van de originele baan
Algemene informatie
Locatie Vlag van Nederland Efteling
Themagebied Ruigrijk
Type Stalen achtbaan
Model MK-1200 - Double Loop Corkscrew
Bouwer(s) Vekoma
(renovatie 2018: CSM)
Opdrachtgever Efteling
Status Geopend
Opening Originele baan: 12 april 1981
Nieuwe baan: 31 maart 2018[1]
Sluiting 6 januari 2018 (oude baan)
Afbraak Oude baan: 11 t.e.m. 20 januari 2018
Kosten Bouw: ƒ 10 miljoen (≈ € 4,5 miljoen)[2] (in waarde gelijk aan 12 miljoen euro in 2017)[3]
Renovatie 2018: 4,5 miljoen euro[4]
Eigenschappen
Topsnelheid 80 km/u t/m 85 km/u
Baanlengte 750 meter
Baanhoogte 29 meter
Maximale g-kracht 3,5 g
Inversies 4 (2 loopings +
2 kurkentrekkers)
Ritduur 2 minuten en 8 seconden
Treinen 2
Veiligheidsbeugel Schouderbeugel
Capaciteit 28 personen per trein
950 personen per uur
Onride foto Aanwezig sinds 1993
Wachtrij
Snelpas Niet aanwezig
Single riders-rij Aanwezig sinds voorjaar 2018
Website
Python op RCDB
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken

Python of de Python, is een attractie in het Nederlandse sprookjes- en attractiepark Efteling. Python werd geopend op 12 april 1981 en heeft vier inversies (twee loopings en twee kurkentrekkers), wat toentertijd zeer spectaculair was. Bovendien is deze achtbaan destijds in het park ter plekke in elkaar gelast, wat vrij uitzonderlijk is voor stalen achtbanen, die meestal uit aparte baanstukken bestaan die met bouten en moeren aan elkaar worden gemaakt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Eind jaren zeventig besloot de Efteling tot de bouw van hun allereerste achtbaan. Op 8 maart 1980 brachten ze het nieuws naar buiten over de komst van de attractie naar het park. Kort na aankondiging van de bouw werden er bij de gemeente Loon op Zand klachten ingediend over het feit dat de bouw in strijd zou zijn met het bestemmingsplan. Daarnaast werd er gevreesd voor verstoring van de rust in De Loonse en Drunense Duinen. De Stichting Brabantse Milieufederatie sloot zich bij het protest aan en diende zelfs een schorsingsverzoek in bij de Raad van State. Door de protesten stopte de Efteling zelfs tijdelijk met de bouw van de achtbaan. Op 28 januari 1981 maakte de rechter bekend dat de verzoeken om de bouwvergunning te schorsen niet gehonoreerd zouden worden. Ook de Raad van State besloot dat de Efteling verder mochten bouwen aan de achtbaan.[5] De bouw in 1981 kostte destijds 10 miljoen gulden, omgerekend ongeveer 4,5 miljoen euro. Geïndexeerd naar 2017 is dit ongeveer 12 miljoen euro.[3] De renovatie in 2018 (zie verder) kostte de Efteling 4,5 miljoen euro.

Aanvankelijk reed Python met drie treinen gebouwd door Arrow Dynamics. Dit werd later in verband met veiligheidsvoorschriften teruggebracht tot twee treinen. Deze treinen werden in 1996 vervangen. De nieuwe treinen, geleverd door de firma Vekoma uit Vlodrop (Limburg), tevens de bouwer van de baan, werden in 2005 vervangen door treintjes van de uit het faillissement van Vekoma doorgestarte firma Kumbak Coasters. Vanaf seizoen 2006 reden de treintjes met nieuwe beugels. Tevens werd de sticker met slangenprint vervangen door spuitwerk en werd een staart toegevoegd. Deze nieuwe treinen gaven echter veel problemen en werden al na zes jaar weer vervangen: op 10 oktober 2011 meldde de website Looopings dat er nieuwe treinen voor de baan waren besteld, dit keer opnieuw bij Vekoma. Deze stonden op 6 december 2011 op de baan.

Renovatie 2018[bewerken | brontekst bewerken]

Van 8 januari tot 30 maart 2018 onderging Python groot onderhoud. De stalen constructie (baan en ondersteuningen) tussen de eerste val en de eindremmen werd vervangen, het station, de lift, de bocht (bovenaan), de eerste val en de remsectie bleven intact. Het baanverloop bleef hetzelfde, maar de baan werd volledig opnieuw uitgetekend en er werden enkele minimale aanpassingen aangebracht. Sommige bochten werden verbreed, een aantal stukken werd extra gebankt en op enkele plaatsen verdwenen de bruuske bewegingen van de oude baan.

Technische gegevens[bewerken | brontekst bewerken]

 • Baanlengte: 750 meter
 • Hoogte: 29 meter
 • Valafstand: 22 meter
 • Inversies: 4 (2 loopings en 2 kurkentrekkers)
 • Topsnelheid: 85 km/u[6]
 • G-kracht: 3,5 g
 • Leveranciers: Arrow (treinen/1981); Vekoma (baan/1981, treinen/1996, treinen/2011); Kumbak Coasters (treinen/2005)
 • Huidige treinen: Vekoma MK1212
 • Aantal treinen: 2 treinen van elk 7 wagentjes (sinds 2006 met achteraan een klein wagentje als 'staart', hier kunnen echter geen passagiers in), met 4 stoelen per wagen; 28 passagiers totaal per trein

Problemen[bewerken | brontekst bewerken]

 • In september 2005 was er een incident, waarbij een treintje tot stilstand kwam en terugrolde, en een meisje lichtgewond raakte omdat ze brandweeraanwijzingen niet opvolgde.[7][8]
 • Nadat op 30 juli 2007 de trein van de achtbaan op het hoogste punt was vastgelopen, begon deze nog tijdens de evacuatie weer te rijden. Een van de voorste passagiers wist net op tijd zijn veiligheidsbeugel dicht te trekken. Een medewerker raakte lichtgewond.[9] Een filmpje van het voorval verscheen een dag later op internet, via onder andere YouTube. Dit ongeluk kon ontstaan doordat men achterin begon met evacueren, waardoor de achterkant van de trein lichter werd dan de voorkant. Doordat de trein half over de top van de kettinglift stond, begon de trein vooruit te rijden.[10] Andersom is overigens niet mogelijk: de trein kan niet achteruitrijden via de optakeling. De trein haakt dan in de terugrolbeveiliging. Na de gebeurtenis scherpte de Efteling het evacuatieplan van Python aan: bezoekers zullen altijd door de eigen bedrijfsbrandweer van de Efteling worden geëvacueerd en de trein zal worden vastgemaakt voordat de evacuatie begint.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Een moer uit de originele baan die verkocht werd als souvenir
 • De treintjes lopen later op de dag sneller dan 's ochtends, doordat de olie in de wiellagers opgewarmd is. De topsnelheid ligt later op de dag daardoor rond de 85 km/h.[bron?]
 • Python is gebouwd door Vekoma, maar het ontwerp van de baan is van Arrow Dynamics. Zij hadden hetzelfde ontwerp al gebruikt voor Carolina Cyclone, een achtbaan in Carowinds. Deze achtbaan met exact dezelfde lay-out opende in 1980.
 • In de wereld zijn (of waren) vijf achtbanen te vinden die identiek zijn aan Python. Dit zijn onder meer Montaña Rusa in Diverland in Venezuela (1983), Shaman in het Italiaanse Gardaland (1985) en Euro-Loop in het Franse Europark (2004). Deze laatste stond voorheen als Miralooping in het Franse Mirapolis (1988) en als Mega Looping Bahn in het Duitse Spreepark (2002). De achtbaan naar het originele ontwerp is Carolina Cyclone, wat alle andere (inclusief Python) een kopie van deze achtbaan maakt.
 • Python trok destijds zoveel aandacht, dat de mensen die vlak langs het park reden, stil bleven staan om te kijken. Om dit te voorkomen, had de gemeente Kaatsheuvel betonblokken geplaatst langs de weg.[11]
 • Python is de oudste attractie van de Efteling waarbij een actiefoto tijdens de rit wordt gemaakt. De camera werd geplaatst in 1994, dertien jaar na de opening van de achtbaan.
 • De slang die te zien is in het logo van Python is geen python. De slang in het logo heeft namelijk giftanden, terwijl de python een wurgslang is, zonder giftanden.
 • In 1983 werd met zanger Hans de Booij de clip van zijn single Annabel bij Python opgenomen. In een vrij statisch plaatje zien we de Booij zittend op een hekje in het station. Annabel suist als in een droom door de rit van het treintje.[12]
 • Boeienkoning Joe Alcatraz lag in 1985 vastgeketend aan de track, in de laatste bocht van de baan. Deze stunt deed hij voor het televisieprogramma De Eerste de Beste. Alcatraz wist zich uiteraard net op tijd los te maken.
 • Een deel van videoclip van het liedje Ik ben verliefd van Samson en Gert werd opgenomen in en rond Python.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Python (Efteling) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.