Python (Efteling)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Python
Een treintje van Python in een looping van de originele baan
Een treintje van Python in een looping van de originele baan
Algemene informatie
Locatie Vlag van Nederland Efteling
Type Stalen achtbaan
Model Double Loop Corkscrew
Bouwer(s) Vekoma
Opdrachtgever Efteling
Status Wordt heropgebouwd
Opening Originele baan: 12 april 1981
Nieuwe baan: 31 maart 2018[1]
Sluiting 6 januari 2018 (oude baan)
Afbraak Oude baan: 11-20 januari 2018
Kosten Bouw: ƒ 10.000.000 (≈ 4,5 miljoen)[2](in waarde gelijk aan 12 miljoen euro in 2017)[3]
Renovatie 2018: 4,5 miljoen euro [4]
Eigenschappen
Topsnelheid 75 km/u
Baanlengte 750 meter
Baanhoogte 29 meter
Maximale g-kracht 3,5 g
Inversies 4 (2 loopings +
2 kurkentrekkers)
Ritduur 2 minuten en 8 seconden
Treinen 2
Capaciteit 1440 p/u 950 p/u nieuwe treinen
Onride foto Aanwezig sinds 1993
Veiligheid
Minimale lengte 1,20 meter
Maximale lengte Geen
Minimale leeftijd Geen
Niet geschikt voor Verboden voor hartpartiënten Hartpatiënten
Verboden voor zwangeren Zwangeren
Veiligheidsbeugel Schouderbeugel
Wachtrij
Snelpas Aanwezig tijdens proefperiode eind 2017
Single riders-rij Aanwezig sinds 2018
Website
Python op RCDB
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken
De originele baan van Python bij nacht
Python in een van de kurkentrekkers in de originele baan

Python is een attractie in het Nederlandse sprookjes- en attractiepark Efteling. Python werd geopend op 13 april 1981 en heeft vier inversies (twee loopings en twee kurkentrekkers), wat voor 1981 spectaculair was. Bovendien is deze achtbaan destijds in het park ter plekke in elkaar gelast, wat vrij uitzonderlijk is voor stalen achtbanen, die meestal uit aparte baanstukken bestaan die met bouten en moeren aan elkaar worden gemaakt.

Algemene informatie[bewerken]

In het begin reed Python met drie treinen gebouwd door Arrow Dynamics. Dit is later in verband met veiligheidsvoorschriften teruggebracht tot twee treinen. Deze treinen werden in de jaren 90 vervangen. Deze nieuwe treinen, oorspronkelijk geleverd door de firma Vekoma uit Vlodrop (Limburg), de bouwer van de baan, zijn in 2005 vervangen door treintjes van de uit het faillissement van Vekoma doorgestarte firma Kumbak Coasters. Vanaf seizoen 2006 reden de treintjes met nieuwe beugels. Tevens is de sticker met slangenprint vervangen door spuitwerk en is er een staart toegevoegd. Deze nieuwe treinen gaven echter veel problemen en werden al na zes jaar weer vervangen: op 10 oktober 2011 meldde Looopings dat er nieuwe treinen voor de baan waren besteld, dit keer opnieuw bij Vekoma. Deze stonden op 6 december 2011 op de baan.

Python is een van de bekendste en meest bezochte attracties van het park. De bouw in 1981 kostte destijds 10 miljoen gulden, omgerekend ongeveer 4,5 miljoen euro. Geïndexeerd naar 2017 is dit ongeveer 12 miljoen euro.[3] De renovatie in 2018 (zie verder) kostte de Efteling 4,5 miljoen euro.

Technische gegevens[bewerken]

 • Baanlengte: 750 meter
 • Hoogte: 29 meter
 • Valafstand: 22 meter
 • Inversies: 4 (2 loopings en 2 kurkentrekkers)
 • Topsnelheid: 75 km/u[5]
 • G-kracht: 3,5 g
 • Leveranciers: Arrow (treinen/1981); Vekoma (baan/1981, treinen/1996, treinen/2011); Kumbak Coasters (treinen/2005)
 • Huidige treinen: Vekoma MK1212
 • Aantal treinen: 2 treinen van elk 7 wagentjes (sinds 2006 met achteraan een klein wagentje als 'staart', hier kunnen echter geen passagiers in), met 4 stoelen per wagen; 28 passagiers totaal per trein

Renovatie 2018[bewerken]

Van 8 januari tot 30 maart 2018 krijgt Python groot onderhoud. De stalen constructie (baan en ondersteuningen) tussen de eerste val en de eindremmen wordt vervangen, het station, de lift, de bocht (bovenaan), de eerste val en de remsectie blijven intact. Het baanverloop blijft hetzelfde, maar de baan is volledig opnieuw uitgetekend en is veel soepeler dan het origineel en dus zeker niet identiek. Sommige bochten zijn verbreed, een aantal stukken zijn extra gebankt en op een aantal plaatsen zijn bruuske bewegingen van de oude baan verdwenen in het nieuwe ontwerp. Als alles volgens plan loopt en er geen problemen opduiken tijdens de testperiode eenmaal de baan weer compleet is, gaat Python op 31 maart 2018 weer open.

Problemen[bewerken]

 • In september 2005 was er een incident, waarbij een wiel afbrak en een medewerker lichtgewond raakte.
 • Nadat op 30 juli 2007 de trein van de achtbaan op het hoogste punt was vastgelopen, begon deze, tijdens de evacuatie, weer te rijden. Een van de voorste passagiers wist net op tijd zijn eigen beugel dicht te trekken. Een medewerker raakte lichtgewond.[6] Een filmpje van het voorval verscheen een dag later op internet op onder andere YouTube. Dit ongeluk is kunnen ontstaan doordat men achterin begon met evacueren zodat de achterkant van de trein lichter werd dan de voorkant. Doordat de trein half over de top van de kettinglift stond, begon de trein vooruit te rijden.[7] Andersom is overigens niet mogelijk, de trein kan niet achteruitrijden via de optakeling. De trein haakt dan in de terugrolbeveiliging. Na de gebeurtenis heeft de Efteling het evacuatieplan van Python aangescherpt, bezoekers zullen altijd door de eigen Efteling-bedrijfsbrandweer van worden geëvacueerd en de trein zal worden vastgemaakt voordat de evacuatie begint.

Trivia[bewerken]

 • De treintjes lopen later op de dag sneller dan 's ochtends, doordat de olie in de wiellagers opgewarmd is. De topsnelheid ligt later op de dag daardoor rond de 85 km/h.
 • Anton Pieck was tegen de bouw van Python omdat er geen verhaal achter zat. Daarom staat Python zo ver van de ingang vandaan.
 • In de wereld zijn (of waren) vijf kopieën te vinden van Python. Dit zijn onder meer de Montaña Rusa in Diverland in Venezuela (1983), Magic Mountain in het Italiaanse Gardaland (1985) en Euro-Loop in het Franse Europark (2004). Deze laatste stond voorheen als Miralooping in het Franse Mirapolis (1988) en als Mega Looping Bahn in het Duitse Spreepark (2002).
 • Python is de oudste attractie van de Efteling waarbij een actiefoto tijdens de rit wordt gemaakt. De foto-installatie is er niet altijd geweest. Pas in 1994, dertien jaar na de opening van de achtbaan, werd deze geplaatst.

Externe link[bewerken]