Python (Efteling)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Python
Een treintje van de Python in een looping
Een treintje van de Python in een looping
Algemene informatie
Locatie Vlag van Nederland Efteling
Type Stalen achtbaan, multilooper
Bouwer(s) Vekoma & Arrow Dynamics
Opdrachtgever De Efteling
Status Open
Opening 12 april 1981[1]
Kosten ƒ 10.000.000 (≈ 4.500.000)[2]
Thema Avontuurlijk
Eigenschappen
Topsnelheid 75 km/u
Baanlengte 750 meter
Baanhoogte 29 meter
Maximale g-kracht 3,5 g
Inversies 4 (2 loopings +
2 kurkentrekkers)
Ritduur 2 minuten en 8 seconden
Capaciteit 1440 p/u 950 p/u nieuwe treinen
Onride foto Aanwezig sinds 1993
Veiligheid
Minimale lengte 1,20 meter
Maximale lengte Geen
Minimale leeftijd Geen
Niet geschikt voor Verboden voor hartpartiënten Hartpatiënten
Verboden voor zwangeren Zwangeren
Veiligheidsbeugel Schouderbeugel
Wachtrij
Snelpas Aanwezig (verplicht)
Single riders-rij Niet aanwezig
Website
Python op RCDB
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken

De Python is een attractie in de Efteling. De Python werd geopend op 13 april 1981 en heeft vier inversies (twee loopings en twee kurkentrekkers), wat voor 1981 spectaculair was. Bovendien is deze achtbaan destijds in het park ter plekke in elkaar gelast, terwijl alle andere stalen achtbanen met bouten en moeren aan elkaar worden gemaakt.

De Python bij nacht
De Python in een van zijn kurkentrekkers

Algemene informatie[bewerken]

In het begin reed de Python met drie treinen gebouwd door Arrow Dynamics. Dit is later in verband met veiligheidsvoorschriften teruggebracht naar twee treinen. Deze treinen werden in de jaren 90 vervangen. De treinen, oorspronkelijk geleverd door de firma Vekoma uit Vlodrop (Limburg), zijn in 2005 vervangen door treintjes van de uit het faillissement van Vekoma doorgestarte firma Kumbak Coasters. Vanaf seizoen 2006 reden de treintjes met nieuwe beugels. Tevens is de sticker met slangenprint vervangen door spuitwerk en is er een staart toegevoegd. Op 10 oktober 2011 meldde Looopings dat er nieuwe treinen voor de baan waren besteld. Deze stonden op 6 december 2011 op de baan.

De Python is een van de bekendste en meest bezochte attracties van de Efteling.

Technische gegevens[bewerken]

 • Baanlengte: 750 meter
 • Hoogte: 29 meter
 • Valafstand: 22 meter
 • Inversies: 4 (2 loopings en 2 kurkentrekkers)
 • Topsnelheid: 85 km/u[3]
 • G-kracht: 3,5 g
 • Leveranciers: Arrow (treinen/1981); Vekoma (baan/1981, treinen/1996, treinen/2011); Kumbak Coasters (treinen/2005)
 • Huidige treinen: Vekoma MK1212
 • Aantal treinen: 2 treinen van elk 7 wagentjes (sinds 2006 met achteraan een klein wagentje als 'staart', hier kunnen echter geen passagiers in), met 4 stoelen per wagen; 28 passagiers totaal per trein

Renovatie 2018[bewerken]

Van 8 januari tot 30 maart 2018 krijgt de Python groot onderhoud. Alle baandelen worden vervangen op het station en de lift na.

Problemen[bewerken]

In september 2005 was er een incident, waarbij een wiel afbrak en een medewerker lichtgewond raakte.

Nadat op 30 juli 2007 de trein van de achtbaan op het hoogste punt was vastgelopen, begon deze, tijdens de evacuatie, weer te rijden. Een van de voorste passagiers wist net op tijd zijn eigen beugel dicht te trekken. Een medewerker raakte lichtgewond.[4] Een filmpje van het voorval verscheen een dag later op internet op onder andere YouTube.

Dit ongeluk heeft kunnen ontstaan doordat men achterin begon met evacueren zodat de achterkant van de trein lichter werd dan de voorkant. Doordat de trein half over de top van de kettinglift stond begon de trein vooruit te rijden.[5] Andersom is overigens niet mogelijk, de trein kan niet achteruitrijden via de optakeling. De trein haakt dan in de terugrolbeveiliging. Na de gebeurtenis heeft de Efteling het evacuatieplan van de Python aangescherpt, bezoekers zullen altijd door de eigen bedrijfsbrandweer van de Efteling worden geëvacueerd en de trein zal worden vastgemaakt voordat evacuatie begint.

Trivia[bewerken]

 • De treintjes lopen later op de dag sneller dan 's ochtends, doordat de olie in de wiellagers opgewarmd is. De topsnelheid ligt later op de dag daardoor rond de 85 km/h.
 • Anton Pieck was tegen de bouw van de Python omdat er geen verhaal achter zat. Daarom staat de Python zo ver van de ingang vandaan.
 • In de wereld zijn (of waren) vijf kopieën te vinden van de Python. Dit zijn onder meer de Montaña Rusa in Diverland in Venezuela (1983), Magic Mountain in het Italiaanse Gardaland (1985) en Euro-Loop in het Franse Europark (2004). Deze laatste stond voorheen als Miralooping in het Franse Mirapolis (1988) en als Mega Looping Bahn in het Duitse Spreepark (2002).
 • De Python is de oudste attractie van de Efteling waarbij een actiefoto tijdens de rit wordt gemaakt. De foto-installatie is er niet altijd geweest. Pas in 1994, dertien jaar na de opening van de achtbaan, werd deze geplaatst.

Externe link[bewerken]