QE2 (Mike Oldfield)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
QE2
Studioalbum van Mike Oldfield
(Albumhoes op en.wikipedia.org)
Uitgebracht 31 oktober 1980
Opgenomen 1980
Duur 40 minuten
Label(s) Virgin Records
Producent(en) David Hentschel
Mike Oldfield
Chronologie
1979
Platinum
  1980
QE2
  1982
Five miles out
Portaal  Portaalicoon   Muziek

QE2 is het zesde studioalbum van Mike Oldfield. De titel en hoes (met waterlijn) verwijzen naar het schip QE2.

Inleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Over de historie van dit album is slechts weinig bekend. Oldfield nam het bij hemzelf thuis (eigen geluidsstudio) op onder leiding van muziekproducent David Hentschel. In vergelijking met voorgaande albums zijn de lange tracks nu helemaal verdwenen, bij voorloper Platinum was dat al ingezet. Het betekende wel het begin van de samenwerking met Maggie Reilly, dat zou uitmonden in de succesvolle single Moonlight Shadow.

Musici[bewerken | brontekst bewerken]

Oldfield nodigde weer een lijst aan musici uit voor zijn album:

Muziek[bewerken | brontekst bewerken]

Cd
Nr. Titel Duur
1. Taurus 1 (Oldfield) 10:16
2. Sheba (Oldfield) 3:33
3. Conflict (Oldfield) 2:53
4. Arrival (Benny Andersson, Björn Ulvaeus) 2:48
5. Wonderful Land (Jerry Lordan) 3:38
6. Mirage (Oldfield) 4:41
7. QE2 (Oldfield, Hentschel) 7:38
8. Celt (Oldfield, Cross) 3:06
9. Molly (Oldfield) 1:15

Oldfield koos ervoor zijn lange stuk Taurus in drieën te knippen en uit te smeren over drie elpees. Op verzoek van zijn platenlabel Virgin Records vulde Oldfield zijn plaat aan met twee covers te weten Arrival van het gelijknamige album van ABBA en Wonderful Land van The Shadows. In Conflict citeert Oldfield Johann Sebastian Bach (Badinerie uit de Orkestsuite 4). Molly is een niemendalletje over zijn dochter, die bij het album Songs of a distant earth uit 1994 weer zou opduiken.

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

Het album haalde diverse Europese albumlijsten, waarbij de notering in Oostenrijk het meest opviel: 18 weken met een toppositie op 8. In Duitsland speelde iets anders; het haalde daar slechts een 12e plaats, maar stond wel 59 weken genoteerd. Het zou in dat land het best verkochte album uit 1981 worden op de voet gevolgd door Super trouper van ABBA.[1] In Nederland en (Vlaams) België sprak het album helemaal niet aan; er zijn geen noteringen bekend. In Engeland haalde het de top 20 van albums niet (12 weken met hoogste plaats 27). OOR's Pop-encyclopedie (versie 1982) vond het een dubieus album (net als Platinum), een mening die in 2012 gedeeld werd door Progwereld.[2]

Nasleep[bewerken | brontekst bewerken]

The Shadows coverden veel later Moonlight Shadow van Oldfield. In 2012 bracht Mercury Records, dan eigenaar van Virgin Records, een expanded version van het album uit met bonustracks en een bonus-cd met opnamen gemaakt tijdens een concert in Essen.