Naar inhoud springen

Qalqiliya

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Qalqiliya
قلقيلية
Plaats in Palestina Vlag van Palestina
Qalqiliya (Palestina)
Qalqiliya
Situering
Gouvernement Qalqiliya
Coördinaten 32° 12′ NB, 34° 59′ OL
Algemeen
Oppervlakte 25,6 km²
Inwoners
(2007)
41.739[1]
(1630 inw./km²)
Website Officiële website
Foto's
Gezicht op Qalqiliya, 2009
Gezicht op Qalqiliya, 2009
Portaal  Portaalicoon   Azië

Qalqiliya (Arabisch: قلقيلية , Qalqīliya, soms قلقيليا, Qalqīliyā) is een Palestijnse stad op de Westelijke Jordaanoever. het is de hoofdstad van het Gouvernement Qalqilia gelegen in het noordwesten van het gebied, ten zuidwesten van Toelkarem, dicht bij de Groene Lijn, de wapenstilstandsgrens met Israël. In 2007 had de stad 41.739 inwoners.

Sinds 1967 was de Westelijke Jordaanoever door Israël militair bezet. Ingevolge de afspraken in de Oslo-akkoorden, waarin vooruitzicht werd geboden op een onafhankelijke Arabische staat, werd het bestuur van de stad eind 1995 door Israël overgedragen aan de Palestijnse Autoriteit.

PFLP Martelaarsmonument, 5 mei 2006
Giraffe in de dierentuin van Qalqiliya

Toen Israël in 2002 de Israëlische Westoeverbarrière bouwde kreeg de stad internationale aandacht, omdat deze barrière een grote beperking betekende voor de bewegingsvrijheid en levensbehoeften van de inwoners van de stad. Er is namelijk maar één poort, een zogenoemde controlepost, van het Israëlische Defensieleger (IDF) dat toestaat of en wanneer Palestijnen de stad in en uit kunnen. "Qalqiliya betaalt een zware tol wegens zijn ligging vlak bij de 'Groene lijn', de Israëlische grens van voor de Zesdaagse Oorlog van 1967. De Israëlische regering houdt sindsdien de 45.000 inwoners omsingeld met controleposten, troepen en tanks, en wat de Israëlische premier Ariel Sharon `de veiligheidsbarrière' noemt, betekent voor Qalqiliya een wurggreep." [2][3]

De Groene Grenslijn hier is niet op Israëlische landkaarten aangegeven. Volgens de minister van Volkshuisvesting is het vertrouwelijke militaire informatie die niet vrijgegeven kan worden vanwege bezorgdheid dat het de internationale betrekkingen van de staat zou kunnen ondermijnen. Een verzoek daartoe valt onder de uitzonderingen in de 'Wet op de Vrijheid van informatie'(Freedom of Information Law)[4]

De stad beschikt over een kleine in 1986 opgerichte dierentuin: Qalqil'ya Zoo, de enige op de Westelijke Jordaanoever. De dierentuin is lid van de EAZA (Europese associatie van dierentuinen en aquaria) en werkt samen met de Dierentuin van Jerusalem. Over de dierentuin is een film gemaakt, Waiting for Giraffes door M. de Stefanis.[5] Het is een portret van dierenarts[6] Sami Khader.

Bil'in

Zie de categorie Qalqilia van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.