Qingdao

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Qingdao
青岛
Stad in de Volksrepubliek China Vlag van China
Qingdao (China (hoofdbetekenis))
Qingdao
Kaart van Qingdao
Situering
Provincie (zìzhìqū) Shandong
Coördinaten 36° 5′ NB, 120° 20′ OL
Naam (taal-varianten)
Vereenvoudigd Chinees 青岛
Hanyu pinyin Qīngdǎo
Algemeen
Oppervlakte 1102 km²
Inwoners 2.584.000
Detailkaart
Duitse kaart van Ts'ing-Tau uit 1912
Duitse kaart van Ts'ing-Tau uit 1912
Portaal  Portaalicoon   China
Qingdao
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 青岛
Traditioneel 青島
Pinyin Qīngdǎo
Wade-Giles Ch'ing-tao
4 meiplein

Qingdao (voordien: Tsingtao en Tsingtau) is een havenstad en marinebasis in China in de provincie Shandong en gelegen aan de Gele Zee. De stad heeft zeven stedelijke districten en vijf landelijke steden onder zijn jurisdictie. Er wonen 7.311.200 mensen op een gebied van 10.654 km², ongeveer gelijk aan 80% van het oppervlak van Vlaanderen. Het stedelijk gebied zelf beslaat 1102 km² en telt 2.584.000 inwoners.

Economie[bewerken]

De stad is bekend om het Tsingtao bier, de elektronicaproducent Hisense en de producent van witgoed Haier.

Het moederbedrijf van Saab Automobile, National Electric Vehicle Sweden, wil in de komende jaren elektrische Saabs gaan bouwen in een nieuw te bouwen fabriek in Qingdao.

Haven[bewerken]

In 2015 werd in de haven van Qingdao 500 miljoen ton goederen overgeslagen, dit is inclusief het nationale transport en de binnenvaart.[1] In 2010 was dit nog maar 350 miljoen ton.[1] Het aantal overgeslagen containers was gegroeid van 12 miljoen TEU in 2010 naar 17,4 miljoen ton in 2015.[2] De haven staat in de top 10 van grootste havens ter wereld.

Geschiedenis[bewerken]

Vanaf 1898 was Qingdao voor een periode van 99 jaar door de landelijke overheid verpacht aan het Duitse Keizerrijk en stond het bekend als Tsingtau. Na de moord op twee Duitse missionarissen werd een marine-eskader naar China gestuurd om de pacht af te dwingen. Gedurende de Duitse periode werd de lokale bevolking bij de kust verdreven en zijn veel nieuwe gebouwen in een typische Duitse bouwstijl gebouwd. Daarvan is een deel bewaard gebleven. Duitse kolonisten richtten in 1903 een brouwerij op, die nu nog steeds bier brouwt en verkoopt onder de naam Tsingtao.

In 1914, enkele maanden na het begin van de Eerste Wereldoorlog, werd de stad bij de Belegering van Tsingtao veroverd door Japan en Groot-Brittannië. Het Duitse marine-eskader, onder leiding van admiraal Maximilian von Spee, was voor die tijd al vertrokken naar Zuid-Amerika. Bij de Vrede van Versailles in 1919 werd Qingdao door de geallieerden overgedragen aan Japan, die het in 1922 aan de Republiek China gaf. China stelde na de Tweede Wereldoorlog de haven ter beschikking als vlootbasis voor de Amerikaanse marine. Dit duurde tot 2 juni 1949, de dag dat de communisten de stad overnamen.

Na 1984 werd de stad een belangrijke havenplaats. De internationale handel nam een hoge vlucht met veel scheepvaartverkeer tot gevolg. Het hoofdkantoor van de Chinese noordelijke vloot is er gevestigd.

In 2008 werden in de havenstad de zeilwedstrijden van de Olympische Zomerspelen gehouden. Opvallend omdat van de locatie waar werd gezeild bekend is dat er juist weinig wind staat en omdat het ver van Peking ligt. De stad werd, ter voorbereiding op deze spelen, sterk gemoderniseerd.

Partnersteden[bewerken]

Geboren[bewerken]

Zie ook[bewerken]

panorama van de stad Qingdao