Qmusic (Vlaanderen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Qmusic
Qmusic logo.svg
Slagzin Q sounds better with you
Lancering 12 november 2001
Eigenaar DPG Media
Uitzendgebied
Land Vlag van België België Vlag van Nederland Nederland
Uitzendgebied Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen Vlag Limburg Limburg
Frequenties (FM) Limburg: FM 102.5 MHz
Antwerpen: FM 99.2 MHz
Vlaams-Brabant: FM 103.1 MHz
West-Vlaanderen: FM 103.0 MHz
Oost-Vlaanderen: FM 88.6 MHz
Website
Portaal  Portaalicoon   Media
Muziek

Qmusic (voorheen weergegeven als Q-music) is een Belgisch, commercieel radiostation van mediabedrijf DPG Media. Anno 2018 is Qmusic de grootste commerciële radiozender en de tweede grootste radiozender van Vlaanderen. Volgens de meest recente luistercijfers van het Centrum voor Informatie over de Media (juli-oktober 2019) behaalt de zender op dagbasis een gemiddeld marktaandeel van 13,84%.[1] De Belgische Qmusic is ook te ontvangen in Nederlands Limburg.

De zender speelt vooral populaire muziek. Sinds 20 februari 2012 worden alle activiteiten in de radiostudio gefilmd en live uitgezonden via de website, een eigen tv-kanaal op Telenet Digital TV en een mobiele applicatie voor de smartphone.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

2001-2015: Q-music - Q is good for you[bewerken | brontekst bewerken]

Q-music ging op 12 november 2001 om 6 uur landelijk in de ether. Twee maanden eerder was de omroep samen met 4fm (later Joe) erkend als nationale commerciële radio door de Vlaamse Gemeenschap. Om radio-ervaring op te doen, werkte de VMMa (nu DPG Media geheten) tot 2003 samen met lokale radiostations voor TopRadio en Radio Mango.

De eerste ‘officiële’ uitzending op Q-music om 6 uur ‘s ochtends was de Deckers en Ornelis Ochtendshow met Erwin Deckers en Sven Ornelis, maar eigenlijk startten de DJ’s al rechtstreekse proefuitzendingen vanaf zaterdag 10 november. Het ochtendprogramma, dat eerder al succesvol liep op het toenmalige concurrerende radiostation Radio Donna en mede aan de basis lag van het marktleiderschap van die zender, moest na de overstap van Deckers en Ornelis ook de stuwende kracht achter Q-music worden, wat lukte. Tot aan de zomer van 2015 bleef Sven Ornelis hetzelfde ochtendblok presenteren, zij het met een andere co-presentator nadat Deckers in 2008 voor een functie achter de schermen koos. Van het najaar 2008 tot en met het voorjaar 2014 vormde Ornelis een duo met Kürt Rogiers en vanaf het najaar 2014 met Maarten Vancoillie.

In het voorjaar van 2006 trok Q-music Wim Oosterlinck aan, de toenmalige sterkhouder van concurrent Studio Brussel. Oosterlinck was sindsdien op Q-music 9 jaar lang de vaste presentator tijdens de avondspits.

2015-2019: Qmusic - You make us Q[bewerken | brontekst bewerken]

Op 31 augustus 2015 volgde een grote vernieuwing van de zender, waarbij onder meer de schrijfwijze van de naam werd veranderd in Qmusic (dus zonder streepje) en er met You make us Q een nieuwe slagzin werd geïntroduceerd. Ook het programmaschema werd daarbij grondig vernieuwd. Zo nam Sven Ornelis afscheid van de ochtendshow en verdween Wim Oosterlinck uit de avondspits. Met Sam De Bruyn werd opnieuw een sterkhouder van concurrent Studio Brussel aangetrokken om een dagelijks programma in de spits te presenteren. Er wordt ook meer ingezet op interactie met de luisteraars, onder meer vanuit een nieuw dagelijks verzoekprogramma op het middaguur.

2019-heden: Qmusic - Q Sounds Better With You[bewerken | brontekst bewerken]

In september 2019 kwam er met Q Sounds Better With You alweer een nieuwe slagzin. Tezelfdertijd werden de jingles vernieuwd alsook de visuele vormgeving van de website en het televisiekanaal. De ochtendshow wordt gepresenteerd door Sam De Bruyn, Inge De Vogelaere en Wim Oosterlinck. In december 2019 nam Qmusic afscheid van Bart-Jan Depraetere, de laatste van de oorspronkelijke presentatoren die nog op de zender te horen was.

Presentatoren[bewerken | brontekst bewerken]

Van de oorspronkelijke presentatoren van de zender, blijft sinds 23 december 2019 niemand over. Stemmen van het eerste uur, waren onder meer Sven Ornelis, Carl Schmitz en Bart-Jan Depraetere, die nu allen voor zusterzender Joe werken.

Huidige presentatoren[bewerken | brontekst bewerken]

Voormalige presentatoren[bewerken | brontekst bewerken]

Q-academy[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 2008 biedt de zender met het project Q-academy op geregelde tijdstippen een aantal jongeren de kans om, na een auditieronde en verdere selectieprocedure, intern een opleiding tot radio-dj te komen volgen. Zij die de opleiding met succes voltooien, krijgen desgewenst een job als radiomaker. Veelal worden ze bij hun indiensttreding presentator van een nachtprogramma, waarna een verdere doorgroei naar een drukker beluisterd tijdstip tot de mogelijkheden behoort.

Van de huidige presentatoren op Qmusic, hebben verscheidene hun job te danken aan voorgenoemde opleiding. Hiertoe behoren Inge De Vogelaere, Maureen Vanherberghen, Maarten Vancoillie, Vincent Fierens, Joren Carels, Sarah Mylle, Vincent Vangeel, Senne Brees, Elien D'Hooge, Dries De Vis, Felice Dekens, Matthias Vandenbulcke, Marie Monballiu, Jolien Roets en Jana De Wilde.

Evenementen[bewerken | brontekst bewerken]

Qparty[bewerken | brontekst bewerken]

Ongeveer eens per maand organiseert de zender de zogenaamde Qparty, een grote fuif die telkens op een andere locatie in Vlaanderen wordt gehouden. De avond wordt gevuld door dj-sets van Qmusic-presentatoren, heden steeds Maarten Vancoillie, Dorothee Dauwe en Dimitri Wouters.

Foute Party[bewerken | brontekst bewerken]

Een jarenlange vaste waarde in de programmatie van de zender was een dagelijks ochtenduurtje dat in het teken stond van foute muziek. Sinds 2016 is er Het Foute Uur op vrijdagavond. Die lijn wordt in de laatste week voor de zomervakantie doorgetrokken. Overdag wordt dan een hitlijst uitgezonden met foute nummers, getiteld De Foute 528, en 's avonds wordt het geheel afgesloten met de Foute Party, een groots feest met foute muziek, dat ruimte biedt aan zo'n 20.000 bezoekers. Doorheen de jaren is de Foute Party wisselend georganiseerd in Flanders Expo in Gent en in de Ethias Arena in Hasselt.

Q-Beach House[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 2006 maakt de zender in juli en augustus elke dag tussen 10 uur en 22 uur radio vanuit een tijdelijke radiostudio op het strand in Oostende, die het Q-Beach House wordt genoemd. Behalve de radiostudio is er ook een bar met terras voorzien, waar iedereen vrijblijvend kan langskomen. Rondom de studio doen luidsprekers de radio-uitzending weerklinken op het terras en het aanpalende strandgedeelte.

Bij mooi weer trekken de presentatoren tijdens de uitzendingen soms ook het terras, het strand of de zeedijk op om in interactie te treden met luisteraars en passanten en bijvoorbeeld een wedstrijd te organiseren. 's Avonds bij zonsondergang wordt op het strand geregeld een Sunset Concert georganiseerd, een optreden van een populaire artiest of muziekband.

The Qube[bewerken | brontekst bewerken]

Qmusic nodigt regelmatig artiesten uit om een gratis concert te geven voor een zeer beperkt aantal luisteraars. Deze concerten vinden buiten de ether plaats in The Qube, een ruimte grenzend aan de radiostudio. Veelal worden de tickets weggegeven aan de hand van een wedstrijd.

Rode Neuzen Dag[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Rode Neuzen Dag voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Qmusic is een van de medeorganisatoren van de (twee)jaarlijks terugkerende goededoelactie Rode Neuzen Dag. De zender roept zijn luisteraars dan op om allerlei (ludieke) geldinzamelacties te organiseren. Naar aanloop van het einde van de actie, wordt ook telkens een reeks speciale radio-uitzendingen gemaakt. In 2015 was dit in de vorm van een marathonuitzending van 40 uur, terwijl in 2016 negen dagen lang overdag op een openbare locatie werd gepresenteerd. In 2018 werd tien dagen lang de Rode Neuzen Dag Top 1000 uitgezonden, een hitlijst waarin de posities werden bepaald door gelddonaties van de luisteraars.

Hitlijsten[bewerken | brontekst bewerken]

Vroeger:

Themakanalen[bewerken | brontekst bewerken]

Qmusic heeft een aantal extra radiozenders die online en/of via DAB+ te beluisteren zijn.

  • Q-Maximum Hits
  • Q-Foute Radio
  • Q-Shut Up And Dance
  • Q-Workalicious
  • De Favoriete 100
  • Q-Running
  • Q-Moose Bar
  • Q-00's (Zeroes)
  • Q-90's

Televisiekanaal[bewerken | brontekst bewerken]

Het digitale televisiekanaal van Qmusic (vaak Kanaal 39 genoemd) startte op 20 februari 2012 met uitzenden. Op de zender zijn live-beelden vanuit de radiostudio, Twitter- en Instagram-updates, videoclips, weerberichten en meer te zien. Verder worden er ook beelden van evenementen uitgezonden zoals het Q-Beach House en de Foute Party. Het kanaal is te bekijken via digitale tv van Telenet, de Q-app, Apple TV, VTM GO en via de website van Qmusic.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Qmusic van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.