Quad (vervoermiddel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Quad (vervoermiddel)
Aeon Cobra 180 quad
Aeon Cobra 180 quad
Aandrijving motor
Periode vanaf eind 20e eeuw
Snelheid 50 - >200 km/u
Beschikbaarheid particulier bezit
Infrastructuur wegen & bossen
Doelgroep particulier vervoer
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Quad
Quad (vervoermiddel)
Afbeelding gewenst
Aandrijving motor: erg verschillend, meestal 1 of 2 cilinders, 50 tot 1000cc, 2 of 4-takt
Periode vanaf 1980
Snelheid standaard maximaal 144 km/u
Beschikbaarheid particulier/zakelijk
Infrastructuur wegen & allerlei terrein
Doelgroep 1 of 2 personen
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

Een quad is een vierwielige motorfiets of brommer en dus een motorvoertuig.

Een quad wordt door de Nederlandse verkeerswet gezien als een gemotoriseerde driewieler. Deze quad heeft een ledige massa van ten hoogste 400 kilogram (bij gebruik voor goederenvervoer ten hoogste 550 kilogram). Achter op het voertuig zit een kentekenplaat. De minimumleeftijd van de bestuurder is achttien jaar en hij moet in het bezit zijn van rijbewijs A1 wanneer de quad een maximumvermogen van 15 kW heeft. Als het vermogen meer dan 15 kW bedraagt, is een rijbewijs A verplicht. Op deze quad is het verplicht om met een helm op te rijden, tenzij hij voorzien is van goedgekeurde veiligheidsgordels.

Soorten[bewerken]

Quad op de openbare weg.

Quads kunnen worden verdeeld in twee categorieën: utilityquads en sportquads.

Utilityquad[bewerken]

Een utilityquad of landbouwquad is een grote quad met grote banden, gebouwd voor zoals de naam het al zegt: werken. Ze zijn voorzien van sterke motoren en vaak ook 4x4-aandrijvingen. Onder meer op boerderijen worden utilityquads gebruikt. Ook rattenvangers maken tegenwoordig vaak gebruik van utilityquads. Voor recreatief gebruik zijn ze zeer geschikt voor het ruige terreinwerk, de 4x4-aandrijving maakt ze geschikt voor het doorkruisen van bijvoorbeeld modderpoelen.

Eventueel met behulp van een lier kunnen deze quads vrijwel alle terreinomstandigheden overwinnen.

Utilityquadvoertuig

Utilityquads zijn gemaakt om werk te verrichten en om over ruig terrein te kunnen rijden. Ze zijn niet zo snel als hun sportieve tegenhangers maar ze zijn wel veel sterker. Deze machines zijn sterk gebouwd en klimmen over bijna alle obstakels heen zonder dat hierdoor het chassis erg beschadigd wordt, bij sportquads is dat niet het geval.

Maar al het voorgaande wil niet zeggen dat de utility's lomp zijn. De topmodellen kunnen zo hard accelereren als de meeste sport-ATV's en gaan ook even snel. Ze zijn een stuk krachtiger maar ook een stuk zwaarder. Door hun hogere gewicht zijn ze niet zo vinnig maar bij de topmodellen zijn de stuureigenschappen meestal ook goed. Hun cilinderinhoud varieert van 200 tot 1000 cc. Bij de sportquads bedraagt het maximum ongeveer 1000cc.

Nog een verschil is dat de utility's over onafhankelijke achterwielophanging beschikken. Dit zorgt dat de beweging van het ene achterwiel het andere niet beïnvloedt, wat het comfort en de grip bevordert. De sportquads hebben meestal een starre achteras en kunnen wel beter driften (slippen bij het nemen van een bocht) maar zijn veel minder geschikt voor het echt ruige terreinwerk. Bovendien zijn de meeste sportquads aangedreven door een ketting, net zoals een motorfiets, omdat een kettingaandrijving sportief en licht is. Het grote nadeel hiervan is dat de ketting onderhouden en soms vervangen moet worden. De utilityquads daarentegen worden, net zoals een auto, aangedreven met een cardanaandrijving. De torsie van de motor wordt via een roterende stang die in een oliebad draait van de transmissie naar de wielen gebracht.

Bijna alle utilitymodellen hebben rekken voor- en achteraan waar men zaken op kan plaatsen (soms zelfs meer dan 100 kg) en een grote reeks accessoires, bijvoorbeeld grasmaaiers, ploegen, grote opbergboxen, extra brandstoftanks en lieren.

Sportquad[bewerken]

Sportquad

De sportquads worden gebruikt als sportvoertuig. Door hun snelle motoren kunnen ze snel accelereren en hoge snelheden behalen. In principe zijn sportquads gewoon gemaakt om zo snel en wendbaar mogelijk te zijn op een zanderig of modderig terrein, maar voor diepe modder en ander erg moeilijk terrein zijn ze minder geschikt. Sportquads zijn ook niet gemaakt om werk mee te verrichten.

Ook zijn de frames en schokdempers gebouwd voor het gebruik op bijvoorbeeld crossbanen. Sportquads worden alleen nog maar voorzien van viertaktmotoren. In tegenstelling tot tweetaktmotoren leveren de viertaktmotoren weinig vermogen in verhouding met hun cilinderinhoud, maar door de huidige technieken is het mogelijk om toch veel vermogen uit de viertaktmotorblokken te halen.

Kenteken[bewerken]

Als de quad is voorzien van een kenteken mag men er ook mee op de openbare weg rijden. De quad wordt gelijkgesteld aan een motor, auto of een landbouwvoertuig. In Nederland mag de quad zelfs op de snelweg, als deze de minimale snelheid kan behalen. De meest verkochte Utility Quad met kenteken in Nederland is de Yamaha Grizzly 700. Een utilityquad voertuig mag in Nederland ook op de openbare weg rijden zonder kenteken. De quad moet dan gebruikt worden door een KVK geregistreerd agrarisch bedrijf en visuele wijzigingen hebben zoals een gevarendriehoek achterop zodat het zichtbaar is dat het een om een landbouwquad gaat. Een landbouwquad is niet verplicht een grensvoertuigkenteken te hebben. Dit heeft de rechter besloten na onderzoek van de nationale ombudsman. De nationale ombudsman heeft na deze uitspraak de politie commissarissen op de hoogte gebracht om eventuele misverstanden in de toekomst te vermijden.

Wedstrijden[bewerken]

Met quads worden er ook wedstrijden georganiseerd. Voor kampioenschapwedstrijden worden punten verdient die aan het eind van het jaar worden opgeteld. De rijder met de meeste punten wint het kampioenschap. Het aantal punten dat een rijder per wedstrijd kan verdienen verschilt per bond.

Nationale wedstrijden[bewerken]

Er zijn in 2011 twee grote bonden in Nederland die wedstrijden voor quads organiseren. De KNMV (Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging) en de M.O.N. (Motorsport Organisatie Nederland). De M.O.N. heeft vijf verschillende quadklassen: Mini quad Standaard, Quad Special, Quad Junioren, Quad Nationalen en Quad Inters. De KNMV heeft een quadklasse voor het ONK (Open Nederlands Kampioenschap). Hierbij rijden ook rijders uit het buitenland mee en daardoor is het ook de snelste quadklasse van Nederland. Het Open Nederlands Kampioenschap is begonnen in 2010. De eerste winnaar van het kampioenschap was geen Nederlander maar een belg genaamd: Jan Vlaeymans. De Nederlander Mike van Grinsven, die dit jaar ook Belgisch kampioen was, werd tweede met één puntje verschil op de winnaar. In 2011 was de titel wel voor een Nederlander, Joe Maessen. Ook werd hij Duits kampioen. De 17-jarige Mike van Grinsven werd weer tweede in het Nederlands kampioenschap.

Winnaars van het KNMV Open Nederlands Kampioenschap:

 • 2010: Jan Vlaeymans (B)
 • 2011: Joe Maessen (NL)
 • 2012: Jan Vlaeymans (B)
 • 2013: Mike van Grinsven (NL)
 • 2014: Mike van Grinsven (NL)
 • 2015: Mike van Grinsven (NL)
 • 2016 Joe Maessen (NL)

Internationale wedstrijden[bewerken]

Ook bestaan er internationale wedstrijden voor quads. Momenteel is er maar één groot Europees kampioenschap voor quads. Dat is het European Quad Championship van de FIM. Dit kampioenschap bestaat sinds 2008. De enige Nederlanders die hier medailles haalden, waren Joe Maessen en Mike van Grinsven:

 • Joe Maessen - 2009: Zilver
 • Mike van Grinsven - 2012: Brons, 2013: Zilver, 2014: Goud, 2015: Zilver

Winnaars van het FIM Europees Kampioenschap:

 • 2008: Romain Couprie (F)
 • 2009: Paul Holmes (GB)
 • 2010: Romain Couprie (F)
 • 2011: Romain Couprie (F)
 • 2012: Jeremie Warnia (F)
 • 2013: Jeremie Warnia (F)
 • 2014: Mike van Grinsven (NL)
 • 2015: Edgars Mengelis (LV)

Ook wordt er elk jaar een QXoEN (Quadcross of European Nations) georganiseerd door de FIM. Dit wordt gezien als een van de grootste quadwedstrijden van Europa. In deze wedstrijd strijden rijders in een team voor hun land. Elk land mag de 3 beste rijders naar de wedstrijd sturen waar deze tegen alle andere landen strijden. In tegenstelling tot kampioenschappen is dit maar één wedstrijd op één locatie. In 2012 werd de Quadcross of European Nations in Nederland gehouden in het Brabantse Oss. Tijdens de kwalificatie komt Mike van Grinsven uit team Nederland zwaar ten val waardoor hij zijn arm breekt wat pas 3 weken later door de fysiotherapeut ontdekt wordt. Hierdoor verbeet hij de pijn tijdens de wedstrijd om zo samen met Joe Maessen en Merijn Bloemen alsnog op de 4e positie te eindigen.

QXoEN-resultaten van Nederland:

 • 2009: 3e (Joe Maessen, Ingo ten Vregelaar, Joris Kersten) - Duitsland, Jauer
 • 2010: 2e (Joe Maessen, Ingo ten Vregelaar, Mike van Grinsven) - Slowakije, Sverepec
 • 2011: 3e (Joe Maessen, Mike van Grinsven, Merijn Bloemen) - Duitsland, Jauer
 • 2012: 4e (Joe Maessen, Mike van Grinsven, Merijn Bloemen) - Nederland, Oss
 • 2013: Wedstrijd afgelast vanwege dodelijk ongeval.
 • 2014: 1e (Joe Maessen, Mike van Grinsven, Ingo ten Vregelaar) - Nederland, Markelo
 • 2015: 1e (Mike van Grinsven, Joe Maessen, Ingo ten Vregelaar) - Schwedt, Duitsland

Opbouw[bewerken]

 • Aan het rechterhandvat bevindt zich de gashendel. Gasgeven gaat door middel van druk met de duim. Of net zoals motoren, draaigas, ook aan de rechterkant.
 • Meestal zit er een hendel rechts aan het stuur voor de rem, en één rechtsonder bij de voet. Bij automatisch geschakelde quad zitten beide hendels aan het stuur.
 • Links onder bij de voet zit de schakelpook, bij semi-automaten is omhoog 1 versnelling omhoog, bij handgeschakelde is de 1e versnelling naar beneden, dan de rest omhoog. (Tussen 1e en 2e bevindt zich de 'vrij'/neutraal)
 • Een drukknop links bedient de claxon (Als deze erop zit).
 • De richtingaanwijzer wordt bediend door een of meer knoppen aan de linkerkant (Als deze eropzitten).

Geschiedenis[bewerken]

Quads werden in de beginjaren ook wel ATV (All Terrain Vehicle) genoemd.

De ontwikkeling van de quad begon met de driewielers, ook wel ATC of trike genoemd. In 1980 kwam Yamaha als eerste met haar productiemodel, de Yamaha Tri-moto. Het jaar daarop kwam Honda met haar Honda ATC250R. De ATC250R wordt in 2005 nog steeds gebruikt en er zijn nog allerlei onderdelen voor verkrijgbaar. Anno 2007 is het al een stuk moeilijker en duur om aan onderdelen te komen (deze moeten uit Amerika/Japan/België komen wat veel geld kost).

Vanwege de instabiliteit van de ATC's, werd besloten te stoppen met de productie van ATC's. Er gebeurden te veel ongelukken mee. Daarom werd alleen nog doorgegaan met de productie van ATV's (quads). Suzuki kwam in 1983 met de eerste quad, de Suzuki LT125. Yamaha kwam in 1985 met een utilitymodel, de Yamaha YFM200. Honda kwam in 1986 met een aantal quads, waaronder de Honda TRX250R.

De Yamaha Banshee is voor het eerst geproduceerd in 1987. De motor komt uit de populaire 350RD-racemotoren. Net als de Yamaha Blaster uit 1988 wordt de Yamaha Banshee sinds januari 2007 niet meer geproduceerd, dit heeft te maken gehad met nieuwe emissie regelgeving waardoor tweetaktmotoren steeds meer van de productielijn verdwijnen. De Yamaha Blaster is nog steeds een van de populairste instapmodellen voor de quadsport. In al deze jaren hebben de modellen slechts minimale wijzigingen ondergaan. De Yamaha Blaster heeft sinds 2003 een nieuw design en is volledig voorzien van schijfremmen. De Yamaha Banshee is behalve de kleur niet veranderd in design.

Het grootste deel van de quads wordt in de Verenigde Staten verkocht. Als gevolg van de steeds strenger wordende Amerikaanse milieu-eisen worden nog slechts weinig quads met een tweetaktmotor verkocht. De enige twee tweetaktfabrieksmodellen die nog verkrijgbaar zijn, zijn de Yamaha Banshee en de Yamaha Blaster. Gezien de populariteit van de Banshee en Blaster, zullen deze misschien worden voorzien van een viertaktmotor.

Quads worden sinds de introductie van de eerste modellen steeds populairder in de Verenigde Staten. Het merendeel van de verkochte motorvoertuigen in de Verenigde Staten betreft quads.[bron?] In Europa blijft de quad in 2005 een zeldzaam sportvoertuig, al begint hij sinds 2000 in Europa steeds populairder te worden. Midden 2006/2007 wordt de quad steeds populairder, er is een toenemende groei in voornamelijk utility quad voertuigen. De quad voertuigen verloren in deze periode het imago van snelle race monster "speelgoed", men ging de quad meer zien als multifunctioneel voertuig en al snel vond de quad een weg in het Nederlandse bedrijfsleven. De quad wordt in het bedrijfsmatige gebruik toegepast op onverharde/versmalde wegen. In 2011 werd LandFighter opgericht, het eerste Nederlandse/Europese quad merk.