Quantified Self

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Quantified Self staat voor het gekwantificeerde zelf. Het is een beweging om technologie te laten integreren op aspecten van het dagelijks leven in termen van inputs. Zo kunnen deze inputs gedreven worden door gemoedstoestanden (stemmingen) of prestaties (geestelijke en lichamelijke). Dergelijke zelfcontrole, die draagbare sensoren en computers combineert, is ook wel bekend als lifelogging of sousveillance. Het gemeenschappelijke doel van dergelijke zelfcontrole software valt veelal samen met het informeren en verbeteren van het dagelijks functioneren. Gebruikers van zelfcontrole software kunnen hierdoor meer informatie over zichzelf en anderen verkrijgen. Hierdoor leert men zowel van zichzelf als van anderen.

Geschiedenis[bewerken]

De eerste vormen van zelfcontrole verschenen al in de jaren 70 onder de term sousveillance. Hierbij werd met behulp van draagbare sensoren en computers informatie verkregen van gebruikers. De term Qualified Self werd voor het eerst gebruikt in 2007, toen Wired Magazine-journalist Gary Wolf de gelijknamige blog oprichtte.[1] Hierin werd de term omschreven als een samenwerking van gebruikers om zelfcontrole en zelfkennis te delen. Vervolgens zijn er diverse bijeenkomsten georganiseerd omtrent het thema van het Qualified Self, waaronder conferenties in Amsterdam in 2011 en 2013. Door de steeds geavanceerdere vormen van technologie is de mens in staat om zijn dagelijkse activiteiten in toenemende mate te analyseren.

Methodologie[bewerken]

De primaire methode van Quantified Self is door de inputs van de gebruikers te verzamelen en verwerken. Deze inputs kunnen zowel via een handmatig, als geautomatiseerd traject worden ingegeven. Nadat de inputs zijn verzameld worden deze getoond als statistieken of visualisaties. Op basis hiervan kan er naar verdere correlaties worden gezocht.

Nederlandse Software[bewerken]

Het in Amsterdam gelegen Total Active Media heeft in 2012 een zelfcontrole applicatie ontwikkelt voor de iPhone. Deze applicatie, getiteld Social Cardio App, is in staat om sociale media pulsen van gebruikers bij te houden en te vertalen naar een online reputatie.[2] Het belangrijkste aspect van de applicatie is het tonen van de online activiteiten middels een real-time monitoring cardiograaf. De Social Cardio App toont de sociale impulsen op een tijdlijn. Met behulp van een algoritme wordt vervolgens de online reputatie berekend. Zo levert een tweet, een Facebook like of een LinkedIn connectie altijd 1 punt op. De som van deze punten geeft uiteindelijk de online reputatie weer die vergeleken kan worden met vrienden en collega's. De applicatie geeft gebruikers inzage in hun online reputatie op de sociale media.

Referenties[bewerken]

  1. Gary, Wolf. "QS & The Macroscope". Geraadpleegd op 26 februari 2013.
  2. Total Active Media. "Social Cardio". Geraadpleegd op 26 februari 2013.