Quantum Leap

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Quantum Leap
logo
logo
Genre Drama/Sciencefiction
Speelduur 45 minuten
Bedenker Donald Bellisario
Hoofdrollen Scott Bakula
Dean Stockwell
Land van oorsprong Verenigde Staten
Taal Engels
Productie
Producent Donald Bellisario e.a.
Uitzendingen
Start 26 maart 1989
Einde 5 mei 1993
Afleveringen 97
Netwerk of omroep NBC
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Quantum Leap (Nederlands: Quantumsprong) is een Amerikaanse televisieserie van Donald Bellisario, die op de Amerikaanse televisie van 1989 tot 1993 vijf seizoenen lang werd uitgezonden. Enkele seizoenen waren later ook te zien op de Nederlandse televisie.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

De serie handelt over een wetenschapper, dr. Samuell (Sam) Beckett (Scott Bakula), die door een mislukt experiment met een tijdmachine in het lichaam van een persoon uit het verleden 'springt'. De sprongen blijken willekeurig; wel moet dokter Beckett er iedere sprong voor zorgen dat de persoon een bepaald probleem in zijn leven oplost, waardoor grotere problemen in de toekomst worden voorkomen. Hij wordt hierin bijgestaan door collega en vriend Albert (Al) Calavicci (Dean Stockwell) die als een hologram aan hem verschijnt, Al kan alleen gezien worden door Sam of door dieren en kinderen onder de 5 jaar. Al heeft de beschikking over de handcomputer Ziggy, die op basis van waarschijnlijkheidsberekeningen uitspraken doet over het doel van de sprong. Op het moment dat Beckett het leven van zijn tijdelijke gastheer of -vrouw weer op de juiste koers heeft gebracht, verlaat hij het lichaam van deze persoon en 'springt' hij naar een volgend lichaam in een andere tijd.

Achtergronden[bewerken | brontekst bewerken]

De serie is geplaatst in de 'nabije toekomst' (ongeveer 1999). Er wordt geen technische verklaring gegeven voor de 'quantum leaps' of de mogelijkheid om als hologram in het verleden te verschijnen. Wel wordt herhaaldelijk gesuggereerd dat Sam Beckett een instrument van God is geworden, erop uitgestuurd om te corrigeren wat ooit fout is gegaan. In het vijfde seizoen blijkt er een duivelachtige evenknie actief, Alia, die er juist op is uitgestuurd om goede dingen te verstoren. In de laatste aflevering krijgt Sam de kans terug te keren naar zijn eigen leven. In een eerdere aflevering springt hij in het lichaam van zijn jongere ik, kort voordat zijn oudere broer als soldaat vertrekt naar de Vietnamoorlog.

Historische referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Sam Beckett verschijnt twee keer in het lichaam van een historisch bekend persoon. In de eerste twee afleveringen van het vijfde seizoen is hij Lee Harvey Oswald, de moordenaar van president John F. Kennedy. In aflevering 21 van hetzelfde seizoen is hij Elvis Presley. Verschillende keren wordt gerefereerd aan historische gebeurtenissen en personen. Zo inspireert Sam Buddy Holly om het nummer Peggy Sue te schrijven en voert hij de heimlichmanoeuvre uit op een dr. Heimlich. In de episode "Kamikazi Kid" inspireert hij Michael Jackson tot de "Moonwalk". Onder meer acteur Woody Allen, schrijver Jack Kerouac, de latere miljardair Donald Trump en actrice Marilyn Monroe worden in de serie opgevoerd als karakters. Dr. Ruth en Chubby Checker verschijnen als zichzelf.

Cast[bewerken | brontekst bewerken]

De belangrijkste rollen worden gespeeld door Scott Bakula (Dr. Sam Beckett) en Dean Stockwell (Al Calavicci). Zij verschijnen in alle afleveringen van de serie. Co-producente van de serie Deborah Pratt geeft in 38 afleveringen een stem aan de computer Ziggy. Kleinere terugkerende rollen zijn er voor onder meer Dennis Wolfberg, W.K. Stratton, Carolyn Seymour en Meg Foster.

Een groot aantal bekende acteurs is te zien in eenmalige gastrollen, onder meer Jennifer Aniston, Jason Priestley, Debbie Allen, Bob Saget, Brooke Shields, Teri Hatcher, Joseph Gordon-Levitt, Marcia Cross en Patricia Richardson. Bruce McGill verschijnt in zowel de eerste als de laatste aflevering van de serie.