Quarterbridge (Man)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Quarterbridge Road ligt in het oosten van het Eiland Man tussen de TT Grandstand en Braddan Bridge

Quarterbridge (The Quarters or Quarter Dub - quarterlands of Ballabrooie and Ballaquayle) is een brug over de Glass in de hoofdstad van het eiland Man, Douglas. Ze verbindt de A2 Douglas-Ramsey met de A1 (Douglas-Peel) en de A5 (Douglas-Port Erin).

Naam en geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Quarterbridge en Quarterbridge Road vormen de grens tussen de Quarterlands van Ballabrooie en Ballaquale. Een "Quarterland" is een oude landmaat, die ook terugkomt in de termen "Kerroo" en "Kerrow" (zoals bijvoorbeeld bij Kerrowmoar). De brug werd in 1727 tijdens een storm weggespoeld en vervangen door een constructie met twee bogen die 30 meter stroomafwaarts werd gebouwd. In 1809 bouwde de lokale metselaar Charles Scott een nieuwe brug met een enkele boog. In 1862 en ca. 1900 werd de brug verbreed. In 1830 werd het nabijgelegen "Union Hotel" door brand beschadigd en vervangen door het huidige "Quarterbridge Hotel". In 1873 werd de Quarterbridge Rail Crossing aangelegd voor de nieuwe Isle of Man Railway Company en de nieuwe spoorweg van Douglas naar Peel. In 1937 werd de weg naar Peel verbreed waarvoor het Brown Bobby hotel werd gesloopt. In de winter van 1953/1954 werd de weg bij Quarterbridge verbreed na enkele dodelijke ongevallen, waarbij ook de wereldkampioen Les Graham was verongelukt. In 1963 werd een rotonde op het kruispunt aangelegd, die in de winter van 1986/1987 weer werd vervangen door twee minirotondes, waarbij ook de verkeersheuvel werd verwijderd. In juli 2008 kondigde het Isle of Man Department of Transport een verbouwing voor 4 miljoen Pond van het kruispunt bij Quarterbridge aan, waarbij ook een nieuwe rotonde zou worden gebouwd en waarvoor het Quarterbridge Hotel zou moeten verdwijnen. In 2012 lagen zowel het hotel als de twee minirotondes er nog. In 2011 werd wel het wegdek vernieuwd, de drainage verbeterd en nieuwe trottoirs gelegd. Bij deze verbeteringen werden de belangen van de coureurs boven die van de normale weggebruikers gesteld: "...the carriageway is getting rutted, particularly on the racing line and would need to be renewed..." ("De rijbaan wordt hobbelig, vooral op de racelijn, en moet worden vernieuwd".)

Races[bewerken | brontekst bewerken]

Quarterbridge ligt tussen de eerste- en tweede mijlpaal van de Snaefell Mountain Course, het circuit dat gebruikt wordt voor de Isle of Man TT en de Manx Grand Prix. Quarterbridge Road maakte ook deel uit van de Highroads Course en de Four Inch Course, die gebruikt werden voor de Gordon Bennett Trial en de RAC Tourist Trophy van 1904 tot 1922. De start en finish van de Highroads Course lagen aanvankelijk op Quarterbridge bij de aansluiting met de A5 "New Castletown Road" en de spoorwegkruising. In 1906 moesten ze worden verplaatst omdat circuit gewijzigd werd om de spoordiensten niet te verstoren. In 1905 werd Quarterbridge ook voor de eerste race met motorfietsen gebruikt. De Isle of Man TT bestond toen nog niet, het ging om trainingen en kwalificaties voor de teamleden die gingen deelnemen aan de Trophée International in Frankrijk. Toen de Isle of Man TT in 1907 voor het eerst werd georganiseerd, reed men op de korte St John's Short Course op het westelijk deel van het eiland in de omgeving van Peel en Kirk Michael. Pas in 1911 waren de motorfietsen genoeg doorontwikkeld om de heuvels van de Snaefell Mountain Course te beklimmen en werd Quarterbridge ook onderdeel van die wedstrijden. Vanaf 1923 wordt op hetzelfde circuit de Manx Grand Prix verreden.

Gebeurtenissen bij Quarterbridge[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1969: Op 28 augustus verongelukte Iain Sidey met een Norton tijdens de training voor de Manx Grand Prix.
  • 2005: Op 29 augustus kwam toeschouwer Tim O'Conell om het leven bij een verkeersongeval tijdens de weken van de Manx Grand Prix.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • In 1925 probeerde C.W. Johnston (350 cc Cotton) te remmen voor Quarterbridge, maar zijn machine gleed rechtdoor en botste tegen een frisdrankkiosk. Johnston vloog over de toonbank maar kwam weg met wat schrammen en gekneusde ribben. Later bleek dat zijn remmen wel werkten, maar dat de Highway Board van Man het smeltende asfalt op Quarterbridge Road had afgedekt met grind en zand.
  • Ian Hutchinson (Honda CBR 1000 RR Fireblade) maakte in 2009 waarschijnlijk de duurste val uit de geschiedenis van de TT mee bij Quarterbridge. Hij lag op de derde plaats in de Senior TT, wat hem 9.000 Pond zou opleveren, maar bovendien had hij door derde te worden het "Joey Dunlop Championship" voor de beste prestatie in de TT-week gewonnen. Hij had al twee klassen gewonnen en dat zou nog eens 10.000 pond hebben opgeleverd. Zijn val over de olie van een andere deelnemer kostte hem - met de schade aan de motorfiets - ruim 20.000 pond. In 2010 won Hutchinson vijf wedstrijden in één week.