Queensland Rail

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
logo van Queensland Rail

Queensland Rail is een spoorvervoerder in de deelstaat Queensland in Australië. Het bedrijf bestaat sinds 1865. De maatschappij is volle eigendom van de regering van Queensland en heeft een hoofdzetel in Brisbane. Queensland Rail is de eigenaar en beheerder van een spoorwegnetwerk met een lengte van 6.600 km en de uitbater van passagierslijnen op lange afstand en in voorsteden.

Het spoorwegnetwerk is uitgebouwd op kaapspoor, ook voor de hoofdlijnen. De QR Tilt Train is een kantelbaktrein die op kaapspoor snelheden van 165 km/h haalt.

Netwerk[bewerken | brontekst bewerken]

kaart van de hoofdspoorlijnen

De North Coast Line (NCL) is de belangrijkste as en strekt zich uit over 1.680 kilometres van zuid naar noord, van Brisbane naar Rockhampton, Townsville en Cairns.

Daaraan zijn vier lijnen gekoppeld (met eventuele bijhorende aftakkingen) die van oost naar west lopen:

Dan is de er de oorspronkelijke treinverbinding met Sydney, in kaapspoor die zuidwaarts vanuit Toowoomba naar de grens met New South Wales liep in Wallangarra, een verbinding in kaapspoor van Brisbane naar Gold Coast met een maximum snelheid van 140 km/h en een normaalspoor verbinding van Brisbane naar de grens met New South Wales en zo verder naar Sydney.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]


Zie de categorie Queensland Rail van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.