Quick Reaction Alert

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Quick Reaction Alert (QRA) is een zeer hoge staat van paraatheid. Het houdt in dat na een oproep van de luchtmacht-gevechtsleiding binnen enkele minuten een aantal F-16's in de lucht kan worden gebracht. Zo'n oproep wordt in vaktermen scramble genoemd. QRA's worden bijvoorbeeld uitgevoerd als een vliegtuig met onbekende identiteit op de radars wordt waargenomen of als een vliegtuig nalaat zich te melden op een voorgeschreven luchtverkeersleidingsfrequentie.

Nederland[bewerken]

QRA's worden in Nederland gecoördineerd vanuit het Air Operations and Control Station Nieuw-Milligen (AOCS NM). De QRA-taak rouleerde in het verleden over vliegbases die beschikken over F-16's. De QRA is afwisselend gestationeerd op de Vliegbasis Leeuwarden en Vliegbasis Volkel.

Scrambles[bewerken]

2004
 1. 24 september: Onbekend Russisch vliegtuig onderschept
 2. 30 september: BA 983 (G-EUPH) voorzorglanding op Schiphol
 3. 6 oktober: JM331, US navy C-9B 15-9115, was onderweg van Stavanger (Noorwegen) naar Sigonella (Italië) en zat niet op de reguliere ATC frequentie
 4. 10 oktober: Nouvelair, Airbus A320, TS-INI had geen contact meer met ATC boven Nederlands-Duitse grens
 5. 12 oktober: Malev, Boeing 737, HA-LOA had geen contact meer met ATC boven Nederlands-Duitse grens
2005
 1. 19 januari: Boeing 747 zonder radiocontact
 2. 29 mei: Airbus A320 BMED G-MEDH zonder radiocontact
2006
 1. 24 juni: HMS 1963 onderweg van Burgas (Bulgarije) naar Belfast (Ierland) zat op de verkeerde frequentie.
 2. 23 augustus: De piloot van een DC-10 vlucht NW 42 vroeg om een security escort terug naar Schiphol, na verdachte activiteiten aan boord.
2007
 1. 9 maart: Onderschepping Belgische Hercules die onderweg was van België naar Noorwegen maar met motorpech terugkeerde. In Hoorn sneuvelden ruiten.
 2. 12 mei: Onderschepping Duitse Cessna. De Cessna crasht 7 km ten westen van Harlingen in de waddenzee. Piloot overleden
 3. 11 november: Omstreeks 15.00 u: Onderschepping van een helikopter die geen radiocontact kon leggen na het opstijgen.[1]
2008
 1. 10 oktober: Omstreeks 14:30 stegen 2 F-16's op om een Boeing 767 te onderscheppen waarmee geen radiocontact mogelijk was. Kort na het opstijgen werd het contact hersteld en braken de F-16's hun missie vroegtijdig af. De Boeing was onderweg vanuit Turkije naar de Verenigde Staten.
2009
 1. 24 november: Twee F-16 onderscheppen twee Russische bommenwerpers van het type TU-95 MS die richting het Nederlands luchtruim vlogen zonder hun identiteit bekend te maken. De Deense luchtmacht volgde de vliegtuigen al tot de grens van het Deense luchtruim. De RAF nam de begeleiding over nadat de vliegtuigen het luchtruim waarvoor Nederland binnen de NAVO verantwoordelijk is, verlieten.
2010
 1. 20 juni: Twee F-16 onderscheppen een passagiersvliegtuig dat vanuit het oosten naar het westen over Nederland wilde vliegen.[2]
 2. 16 September: 2 Russische bommenwerpers van het type TU-95 MS naderen het Nederlandse luchtruim. De Duitse collega's waren eerder ter plaatse en namen het over.
 3. 19 Oktober: Twee F-16's onderscheppen twee Russische bommenwerpers van het type TU-95 MS die boven Nederlands luchtruim vliegen. Er kon geen contact gemaakt worden. Duitse vliegtuigen nemen het later over.
2011
 1. 20 januari: Twee Russische bommenwerpers van het type TU-95 MS zijn in de nacht van woensdag op donderdag onderschept door twee Nederlandse F-16's. De Russen werden op dat moment al in de gaten gehouden door de Noorse en Deense luchtmacht.
 2. 2 maart: Deense vliegtuigen hielden de Russische Bear T95’s al in de gaten. Bij de grens van het gebied waar Nederland binnen de NAVO verantwoordelijk voor is, zetten de Nederlandse F-16's de begeleiding voort. De Russische vliegtuigen vlogen ten noordwesten van Leeuwarden richting Engeland, waarna de Britse luchtmacht de begeleiding overnam.
 3. 20 mei : Geen radiocontact met verkeersvliegtuig dat van Barcelona naar Stockholm vloog. Radiocontact kon worden hersteld.
 4. 7 juni : Twee Russische toestellen van het type Tupolev Tu-95 (Bear) worden boven de Noordzee onderschept.
 5. 17 augustus : Twee Russische toestellen van het type Tupolev Tu-95 (Bear) worden wederom boven de Noordzee onderschept. Ook nu bogen de Russische vliegtuigen na de onderschepping af richting het westen, waar jachtvliegtuigen van de Royal Air Force de achtervolging overnamen.
 6. 11 oktober : In de middag worden twee Russische bommenwerpers Tupolev Tu-95 onderschept. De Russen waren het Nederlandse luchtruim binnengevlogen zonder hun identiteit bekend te maken. Nadat ze het Nederlandse luchtruim hadden verlaten, hebben Deense vliegtuigen de taak overgenomen. Voordat de Russische Bear T-95 H vliegtuigen het luchtruim bereikten waarvoor Nederland binnen de NAVO verantwoordelijk is, hielden twee Engelse jachtvliegtuigen de Russen al in de gaten.[3]
2012
 1. 29 augustus: 2 F-16-gevechtsvliegtuigen zijn de lucht ingegaan om een Airbus-passagiersvliegtuig uit het Spaanse Malaga te onderscheppen waarmee geen radiocontact kon worden gemaakt. Tijdens de landing was het radiocontact alweer hersteld.[4]
 2. 11 september: Nederlandse F-16's van vliegbasis Volkel hebben twee Russische bommenwerpers onderschept. De toestellen van het type Tupolev Tu-95 vlogen boven de Noordzee zonder hun identiteit bekend te maken.[5]
2013
 1. 21 maart: Twee Russische bommenwerpers van het type TU-95 MS worden boven de Noordzee onderschept door twee F-16-gevechtsvliegtuigen met hulp van Britse gevechtstoestellen.

Vliegtuigen[bewerken]

De vliegtuigen die voor zo'n missie gebruikt worden staan gestationeerd op Leeuwarden (EHLW - LWD) 24 uur per dag en 365 dagen per jaar. Deze vliegtuigen zijn afkomstig van de 322 en de 323 squadron op Leeuwarden, maar tijdens zo'n QRA standby zijn ze in opdracht van de Nato Air Defense. Hun callsign (roepnaam) tijdens een QRA is AJ (Alpha Juliet) en gevolgd door 2 cijfers.

Bronnen, noten en/of referenties