Quintus Claudius Quadrigarius

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Quintus Claudius Quadrigarius
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 1e eeuw v.Chr.
Geboorteplaats Oude Rome
Overleden 1ste eeuw v.g.j.
Overlijdensplaats onbekend
Land Romeinse Rijk
Beroep Romeins annalist, historicus
Werk
Genre geschiedschrijving
Thema's verovering van Rome door de Galliërs, Samnitische oorlogen, strijd tegen Pyrrhus, nederlaag van de Romeinen tegen Hannibal Barkas, terugkeer van Quintus Caecilius Metellus Numidicus, overwinning van Sulla over Archelaos
Portaal  Portaalicoon   Literatuur
Romeinse Rijk

Quintus Claudius Quadrigarius was een Romeins annalist uit de 1e eeuw v.Chr.

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens een literair-historische opmerking van Velleius Paterculus[1] leefde Quadrigarius Claudius en zijn collega's Valerius Antias en Lucius Cornelius Sisenna ten tijde van de Romeinse veldheer Lucius Cornelius Sulla, in de eerste helft van de 1e eeuw v.Chr. De bewaarde fragmenten van zijn werk, dat net als de meeste oude Romeinse geschiedwerken verloren gegaan is, behandelden de geschiedenis van Rome tot de Romeinse burgeroorlog van Sulla (laatste fragment: 82 v.Chr.) en lijken dus Velleius' opmerking te bevestigen. Uit zijn cognomen Quadrigarius maakt men op dat hij niet tot de patricische tak van gens Claudia behoorde. Voor de rest is er niet over zijn leven bekend.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

De titel van het werk van Claudius Quadrigarius verschilt in de antieke citaten, net zoals de titel van het werk van Valerius Antias, tussen de Annales en de historici. Het telde ten minste 23 boeken, begon echter niet, zoals de meeste andere annales, met de legendarische vroege Romeinse geschiedenis, maar met de verovering van Rome door de Galliërs (ca. 390 v.Chr.). Waarschijnlijk meende Quadrigarius Claudius over de vroegere periode niets te kunnen zeggen, omdat de Galliërs alle documenten hadden vernietigd.[2] Het historische materiaal was in Claudius' werk op een zodanige wijze verdeeld dat in het 1ste boek o.a. de Samnitische oorlogen (tot 304 v.Chr.), in het 3de boek de strijd tegen Pyrrhus worden beschreven en in het 5de boek de nederlaag van de Romeinen tegen Hannibal Barkas in de Slag bij Cannae (216 v.Chr.) werd genoemd. In het 13de boek behandelde hij de terugkeer van Quintus Caecilius Metellus Numidicus (99 v.Chr.), in het 19de boek de overwinning van Sulla over Archelaos (86 v.Chr.). Net zoals in vergelijkbare historische werken, heeft de auteur de eigentijdse geschiedenis, die hij zelf had meegemaakt, in ruimer bestek geschreven dan de vroegere geschiedenis.

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. II 9.6.
  2. Vgl. Titus Livius, Ab Urbe Condita VI 1, Plutarchus, Numa 1.

Edities[bewerken | brontekst bewerken]

  • H. Beck - U. Walter (edd.), Die frühen römischen Historiker, II, Darmstadt, 2004, pp. 109–167.
  • H. Peter, Historicorum Romanorum Reliquiae (HRR), I², pp. 205-237.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  • B. Niese, art. Claudius 308), in RE III (1898), coll. 2858-2861.
  • M. Schanz - C. Hosius, Geschichte der römischen Literatur, I, 19274, pp. 316ff.

Verder lezen[bewerken | brontekst bewerken]

  • A. Klotz, Livius und seine Vorgänger, Leipzig, 1940-1941.