Quiringh van Brekelenkam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De kleermakerswerkplaats. 1661

Quiringh Gerritszoon van Brekelenkam (Zwammerdam ?, na 1622 – Leiden, circa 1669) was een Nederlands kunstschilder.[1]

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Over zijn leven is weinig met zekerheid bekend. Omdat zijn zus Aeltgen in Zwammerdam is geboren, wordt aangenomen dat ook Quiringh daar ter wereld is gekomen. Bij een volkstelling in 1622 in Zwammerdam komt de naam Van Brekelenkam niet voor en daarom wordt aangenomen dat hij na dat jaar is geboren. Aeltgen was overigens getrouwd met Johannes van Oudenrogge, een schilder van boeren- en stalinterieurs.

Brekelenkam trouwde op 11 april 1648 met Marie Jans Charle. Het echtpaar kreeg zes kinderen, maar na de geboorte van het laatste kind in 1655 stierf de echtgenote. Op 5 september 1656 hertrouwde Van Brekelenkam met Elisabeth van Beaumont. Zij kregen samen drie kinderen.

De eerste datum die van Brekelenkam bekend is, is 18 maart 1648, de datum waarop hij zich inschreef bij het Sint Lucasgilde in Leiden. In verband met de betalingen van zijn jaargeld aan het gilde wordt hij vermeld van 1648 tot 1650 en van 1658 tot 1667. Doordat zijn werk verwantschap vertoont met dat van de Leidse fijnschilders, wordt het voor mogelijk gehouden dat hij een leerling was van Gerrit Dou. Het vroegst bekende schilderij van de hand van Brekelenkam dateert uit 1648, het laatst bekende schilderij van zijn hand, De goudweger, dateert uit 1668. Vermoedelijk is hij rond 1669 gestorven.

Selectie van werken[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Quiringh Gerritsz. van Brekelenkam op Wikimedia Commons.