Europagebouw

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Résidence Palace)
Ga naar: navigatie, zoeken
Europagebouw
Europa building February 2016.jpg
Locatie Wetstraat 155
Brussel, België
Start bouw 1923
Bouw gereed 1927
Architect Michel Polak
Philippe Samyn
Studio Valle
Buro Happold
Eigenaar Europese Raad
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Europagebouw is de hoofdzetel van de Europese Raad en de Raad van de Europese Unie.[1]

Eén van de gebouwen (de Blok A) wordt gerenoveerd en uitgebreid zodat de Europese Raad er in 2013 haar intrek kan nemen. Vanaf dan zullen ook de bijeenkomsten van de Europese staats- en regeringsleiders, de Europese raden, er plaatsvinden. In het Blok C is nu het Internationaal Perscentrum gevestigd.

Het gebouw ligt aan de Wetstraat, naast het Justus Lipsius-gebouw (de zetel van de Raad van de Europese Unie) en tegenover de Berlaymont- en Karel de Grote-gebouwen, waar de Europese Commissie gevestigd is.

Het gebouw uit de jaren 1920 getuigt van de intentie een residentiële wijk te bouwen in dit deel van Brussel, een plan dat na de Tweede Wereldoorlog werd verlaten. Nu is de wijk een zakendistrict dat bekendstaat als de Leopoldswijk of Europese wijk.

Ei van Van Rompuy[bewerken]

Het "Ei van Van Rompuy" is een onderdeel van de vernieuwing van het Résidence Palace. Het is de volkse benaming van Gebouw A van Résidence Palace, dat een onderdeel van de nieuwe hoofdzetel van de Europese Raad wordt. De naam verwijst naar de Belg Herman Van Rompuy, van 2009 tot 2014 voorzitter van de Europese Raad.

De verbouwing en vernieuwing van het gebouw is ontworpen door het Brusselse architectenbureau van Philippe Samyn. Aan het bestaande en beschermde gebouw van Résidence Palace werd een urnvormige constructie toegevoegd van twaalf verdiepingen en 54.000 m², omgeven door een glazen kubus. De twee buitengevels zijn opgebouwd uit gerecycleerde eikenhouten ramen, afkomstig uit de 28 lidstaten van de Europese Unie.[2] De Belgische kunstenaar Georges Meurant maakte het ontwerp voor de kleurrijke bekleding van de vergaderzaal.[3] Via een voetgangersbrug is er een verbinding met het Justus Lipsius-gebouw. De totale investering bedroeg € 240 miljoen in nominale waarde van 2004. Dat is € 321 miljoen in nominale waarde van juni 2016.[1]

Fotogalerij[bewerken]

Zie ook[bewerken]