Résidence Palace

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Résidence Palace
Locatie Wetstraat 155
Brussel, België
Start bouw 1923
Bouw gereed 1927
Architect Michel Polak
Philippe Samyn
Studio Valle
Buro Happold
Eigenaar Europese Raad
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Résidence Palace is een gebouw in Brussel. Het gebouw wordt gerenoveerd en uitgebreid zodat de Europese Raad er in 2013 haar intrek kan nemen. Vanaf dan zullen ook de bijeenkomsten van de Europese staats- en regeringsleiders, de Europese raden, er plaatsvinden. Voorheen diende het gebouw onder andere als het perscentrum van EU-instellingen.

Het gebouw ligt aan de Wetstraat, naast het Justus Lipsius-gebouw (de zetel van de Raad van de Europese Unie) en tegenover de Berlaymont- en Karel de Grote-gebouwen, waar de Europese Commissie gevestigd is.

Het gebouw uit de jaren 1920 getuigt van de intentie een residentiële wijk te bouwen in dit deel van Brussel, een plan dat na de Tweede Wereldoorlog werd verlaten. Nu is de wijk een zakendistrict dat bekendstaat als de Leopoldswijk of Europese wijk.

Ei van Van Rompuy[bewerken]

Het "Ei van Van Rompuy" is een onderdeel van de vernieuwing van het Résidence Palace. Het is de volkse benaming van Gebouw A van Résidence Palace, dat een onderdeel van de nieuwe hoofdzetel van de Europese Raad wordt. De naam verwijst naar de Belg Herman Van Rompuy, van 2009 tot 2014 voorzitter van de Europese Raad.

De verbouwing en vernieuwing van het gebouw is ontworpen door het Brusselse architectenbureau Samyn and Partners. Aan het bestaande en beschermde gebouw van Résidence Palace wordt een urnvormige constructie toegevoegd van twaalf verdiepingen en 54.000 m², omgeven door een glazen kubus. Via een voetgangersbrug zal er een verbinding zijn met het Justus Lipsius-gebouw. De kostprijs bedroeg oorspronkelijk 240 miljoen euro[1], maar in mei 2013 waren de kosten al opgelopen tot 327 miljoen euro.[2]

Fotogalerij[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Bronnen
Referenties
  1. Britse premier vindt 'ei van de Wetstraat' te duur, Brussel Nieuws, geraadpleegd 30 juni 2011
  2. Ei van Van Rompuy kost al 327 miljoen euro, De Tijd, 3 mei 2013