Rømer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie voor de gelijknamige onderzoeker het artikel Ole Rømer

De Deense astronoom Ole Christensen Rømer (1644-1710) ontwikkelde in 1701 de Rømer-temperatuurschaal. Temperaturen volgens deze schaal worden uitgedrukt in graden Rømer (afkorting: °Rø).

Het nulpunt van deze schaal werd gesteld met behulp van smeltend pekel. Voor de andere kant van de schaal gebruikte hij het kookpunt van water dat hij stelde op 60 °Rø. Tussen deze twee waarden maakte hij een lineaire schaalverdeling door te interpoleren. Volgens deze schaal is het smeltpunt van ijs 7,5 °Rø.

Gabriel Fahrenheit vernam van het werk van Rømer en bezocht hem in 1708. Het idee van het nemen van twee vaste punten (kookpunt en smeltpunt van een bepaalde stof) nam hij over. Hij stelde zich tot doel de schaal te verbeteren en ontwikkelde zijn eigen schaal in 1724. Ook Celsius nam dit idee over voor zijn schaalverdeling.


Onderstaande tabel geeft het verband tussen het aantal graden TRømer waarin een temperatuur wordt uitgedrukt volgens de Rømer-temperatuurschaal en het aantal graden (bijvoorbeeld TFahrenheit) waarmee die temperatuur wordt weergegeven volgens andere temperatuurschalen, en vice versa.