Rüppells grasmus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rüppells grasmus
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2016)
Rüppells grasmus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Familie:Sylviidae
Geslacht:Curruca
Soort
Curruca ruppeli
(Temminck, 1823)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Rüppells grasmus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

Rüppells grasmus (Curruca ruppeli synoniemen: Sylvia ruppeli en S. rueppelli, ook rüppellgrasmus of zwartkeelgrasmus) is een grasmus uit de familie van de Sylviidae.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Het mannetje van Rüppells grasmus is hoofdzakelijk grijs, met een zwarte kruin, keel en bovenste deel van de borst. Hij heeft een opvallende witte mondstreep. Het vrouwtje heeft een grijzere kop, die heel licht is tot donker gevlekt. Het mannetje heeft een rode oogring, die bij het vrouwtje bruinrood is. Beide geslachten hebben lichte zomen aan de tertials en armpennen. De alula is opvallend zwart, de vleugeldekveren zijn groot. De poten zijn bruinrood, de snavel is vrij lang en dun. De Rüppells grasmus wordt zo'n 12,5 tot 13,5 centimeter groot.

Broeden[bewerken | brontekst bewerken]

Rüppells grasmussen broeden in doornstruiken met in de omgeving enkele bomen op droge, rotsige hellingen, in maquis en in open eikenbossen met dichte bodemvegetatie in de vorm van struiken en dergelijke. Hij nestelt op zo'n halve meter boven de grond, tot boven de 1500 meter boven zeeniveau. Beide geslachten broeden en verzorgen de jongen nadat deze zijn uitgekomen.

Voedsel[bewerken | brontekst bewerken]

Insecten, larven, bessen en spinnen.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Deze vogel broedt in Griekenland, Turkije en de eilanden in de Egeïsche Zee. In de winter trekt hij ten zuiden van de Sahara naar droge steppen en savannes, hoofdzakelijk in Soedan en Tsjaad.

Status[bewerken | brontekst bewerken]

De grootte van de wereldpopulatie werd in 2004 geschat op 0,60 tot 1,83 miljoen individuen. Men veronderstelt dat de soort in aantal stabiel is. Om deze redenen staat Rüppells grasmus als niet bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN.[1]

Gelijkende soorten[bewerken | brontekst bewerken]