RAH-66 Comanche

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Boeing Sikorsky RAH-66 Comanche
Rah-66.jpg
Algemeen
Rol gewapende verkennings helikopter
Bemanning 2
Varianten geen
Stukprijs $17 miljoen
Status
Eerste vlucht 1996
Aantal gebouwd 13
Gebruik nooit in dienst genomen
Afmetingen
Lengte 14,3 zonder rotorbladen m
Hoogte 3,4 m
Gewicht
Leeggewicht 3400 kg
Max. gewicht 7960 kg
Krachtbron
Motor(en) 2x Allison T800-LITEC-801 turboshaft
Propeller(s) 5 blads hoofdrotor glasvezel. Geen staartrotor maar fantail
Vermogen 1432 kW
Prestaties
Kruissnelheid 270 km/u
Topsnelheid 325 km/u
Vliegbereik 280 – 1500 km
Dienstplafond 3000 m
Bewapening
Boordgeschut intrekbaar 3 loops 2cm Gatling kanon
Raketten 28 air to air Stingers (ATAS)
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart
Doorsnede van een RAH-66 Let op de fantail staart in plaats van een rotor
Vergelijk tussen de Comanche (voor) en de Longbow Apache (achter)
En andersom

De Boeing Sikorsky RAH-66 Comanche werd in 1991 ontwikkeld ter vervanging van de grote hoeveelheid OH-58, OH-6 en AH-1 verkennings en aanvalshelikopters in de inventaris van de US Army door één type helikopter.

De RAH-66 Comanche werd aangedreven door 2 Allison T800 turbinemotoren en had een tweepersoons bemanning die achter elkaar in de cockpit zat.

Het toestel zou in de toekomst worden belast met gewapende tactische verkenning en bestond daarom bijna geheel uit compositiemateriaal. Hij was voorzien van twee geïntegreerde digitale besturingssystemen en had nieuwe navigatiemiddelen.

De eerste toestellen zouden in 2006 operationeel moeten zijn en het Comanche project zou rond 2010 moeten zijn afgerond. Hierbij waren totaal 1230 stuks voor de US Army gepland...

Vanwege een grote defensie reorganisatie waarbij de US Army luchtvaarttak enorm werd ingekrompen werd het Comanche programma in februari 2004 echter beëindigd.

De beide fabrikanten - Boeing Defense & Space Group, Helicopters Division en Sikorsky Aircraft Corporation, - hadden eerst besloten om 4 prototypes te bouwen, maar dit werd al snel teruggebracht naar 3 en nog later naar slechts 2 toestellen.

Het eerste prototype was gereed in december 1993 en na de nodige tests vond de eerste vlucht plaats op 4 januari 1996.

Tijdens een lange testfase waarin totaal 13 prototypes werden gebouwd besloot het Amerikaanse congres echter tot een aantal grote defensiebezuinigingen. Men was erachter gekomen dat zowel de US Navy, als het USMC én de US Army alle drie over een aparte luchtvaartafdeling beschikten en dat de door hun geplaatste bestellingen ten koste gingen van die van de USAF.

Het kwam tot grootschalige reorganisaties waarbij vooral de luchtvaartafdeling van de US Army was betrokken; deze werd voor driekwart opgeheven. Daarop besloot de US Army op 24 februari 2004 dat de Comanches niet meer nodig waren. Alle lopende en toekomstige orders werden vervolgens geannuleerd en het project werd meteen gestaakt.

De overgebleven 13 toestellen staan nu deels in luchtvaartmusea en worden deels voor allerlei testdoeleinden gebruikt.

Externe links[bewerken]