RBO Sinfonia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
RBO Sinfonia en KCOV Excelsior in Concertgebouw Amsterdam

Het begeleidingsorkest RBO Sinfonia (voorheen Randstedelijk Begeleidings Orkest genoemd) is een professioneel symfonieorkest gespecialiseerd in het begeleiden van koren en zangsolisten. Ook geeft het orkest soms educatieve concerten en biedt het koordirigenten de mogelijkheid ervaring op te doen met het dirigeren van een symfonieorkest. Het orkest heeft dan ook een groot repertoire: oratoria, cantates, opera’s en andere stukken met en zonder zang.

RBO Sinfonia is opgericht op initiatief van de korenbonden toen het Gewestelijk Orkest voor Zuid-Holland werd opgeheven in 1984. Dat orkest was het regionale symfonieorkest voor de provincie Zuid-Holland en gaf zijn laatste concert op 29 april 1984. Een overblijfsel hiervan is dat de provincie Zuid-Holland de begeleiding van koren in de eigen provincie enigszins subsidieert.

Bij RBO Sinfonia zijn de orkestleden niet in vaste dienst, maar spelen ze op freelance basis. Officieel heet de organisatie achter RBO Sinfonia de Stichting Koorbegeleidingen. Er is geen eigen dirigent: het orkest speelt onder leiding van de dirigent van het koor dat het orkest inhuurt.

Door het wegvallen van de cultuursubsidies van zowel het Ministerie van OCenW als de Provincie Zuid-Holland per 2013 werd de Stichting Koorbegeleidingen opgeheven. De koorbegeleidingen werden per 2013 overgenomen door Holland Orkest Combinatie en het orkest heet vanaf die tijd Holland Symfonie Orkest.