RC-kring

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een RC-kring of RC-schakeling is een elektronische schakeling bestaande uit een weerstand R en een condensator (of elco) C. De RC-kring vindt toepassingen in onder andere filters en oscillators.

Serie en parallel[bewerken]

Serievariant van de RC-kring
Parallelvariant van de RC-kring

De weerstand en condensator kunnen zowel in serie als parallel geschakeld worden. In de serievariant wordt de kring gevormd inclusief de spannings- of stroombron. In de parallelle variant staat de kring op zichzelf in de schakeling. In serie is de stroom door de kring overal gelijk en in de parallelschakeling verdeelt de stroom zich.

Frequentierespons[bewerken]

In serie gedraagt deze schakeling zich als een 1e orde (passief) hoogdoorlaatfilter (met als uitgang V(R) beschouwd). Dat komt omdat de condensator zich gedraagt als een isolator voor gelijkspanning en lage frequenties, en juist als een "kortsluiting" voor hoge frequenties.

Wanneer we als uitgang V(C) beschouwen, vinden we het omgekeerde en zien we het gedrag van een laagdoorlaatfilter.

De parallelle variant toont alleen het gedrag van een laagdoorlaatfilter. Merk op dat het gedrag bij hoge frequenties in deze variant niet wenselijk is (omdat de condensator zich daar dan als een kortsluiting gedraagt, en daarmee de bron zou kortsluiten).

De kantelfrequentie fk is in alle gevallen gelijk aan:

In een oscillator[bewerken]

In een oscillator, bijvoorbeeld in een 555-timerschakeling, een multivibrator of een RC-oscillator bepaalt de RC-kring de frequentie van het signaal volgens dezelfde formule als de kantelfrequentie hierboven.

Zie ook[bewerken]

Referenties[bewerken]

  • Electrische Circuits deel A en B, door Dr. ir. F.L. Neerhoff, september 1990, Faculteit der Elektrotechniek, TU Delft
  • Bundel behorende bij elektrische circuits, Deel A en B, door Ir. P. van der Kloet, Ir. N.H. Waning en Dr. ir. F.L. Neerhoff, 1987, Faculteit der Elektrotechniek, TU Delft