RISC-V

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
RISC-V
RISC-V
Een prototype van een RISC-V-processor
Type instructiesetarchitectuur (ISA)
Ontwikkelaar Universiteit van Californië - Berkeley
Verschijning 2010
Website riscv.org
Portaal  Portaalicoon   Computer
Informatica

RISC-V (Engelse uitspraak: risk-five) is een instructiesetarchitectuur (ISA) die op het principe van een reduced instruction set computer (RISC) is gebaseerd. Het is een open standaard met een BSD-licentie, wat betekent dat RISC-V niet gepatenteerd is en vrij kan worden gebruikt. Zo mag iedereen RISC-V-microprocessors (als opensourcehardware) ontwerpen, produceren, ontwikkelen en verkopen. Een aantal bedrijven biedt of heeft al RISC-V-hardware aangekondigd.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het project begon in 2010 aan de Universiteit van Californië - Berkeley onder leiding van Krste Asanovic en David Patterson en wordt al mede ontwikkeld en gepromoot door hardware- en softwareontwikkelaars over de hele wereld. In tegenstelling tot andere academische ontwerpen, die meestal zijn geoptimaliseerd voor eenvoudige uitleg, is de RISC-V-instructieset ontworpen voor praktisch computergebruik. Het heeft functies die de rekensnelheid verhogen en tegelijkertijd de kosten en het energieverbruik verlagen.

Implementaties[bewerken | brontekst bewerken]

RISC-V is een open standaard die een instructiesetarchitectuur specificeert, maar geen microarchitectuur of een licentiemodel specificeert. Om deze reden zijn zowel RISC-V-cores met commerciële licenties als opensourcelicenties ontwikkeld. De RISC-V Foundation houdt een lijst bij van alle RISC-V processor- en SoC-implementaties.

Fabrikanten[bewerken | brontekst bewerken]

Een lijst met fabrikanten die RISC-V-chips ontwikkelen zijn:

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie RISC-V van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.