RKD-Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
RKD - Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis
Ingang bij de Koninklijke Bibliotheek
Opgericht 1932
Hoofdkantoor Den Haag
Directeur Chris Stolwijk
Website www.rkd.nl

Het RKD-Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis[1] is een kennis- en documentatiecentrum voor Nederlandse kunst. Het RKD is gevestigd in Den Haag en behoort tot de grootste kunsthistorische documentatiecentra ter wereld.[2] Het bezit een collectie documentatie-, archief- en bibliotheekmateriaal op het gebied van de westerse kunst van de late middeleeuwen tot heden. Het verzamelen, ontsluiten, beheren en beschikbaar stellen is de kerntaak van het bureau. Het RKD heeft tevens een verzameling op het gebied van monumentale kunst, media en vormgeving.

De afkorting RKD staat voor de oude naam van de instelling: Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie. Ondanks de verandering van de naam in Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis blijft men de oude afkorting hanteren.

Collectie en taken[bewerken | brontekst bewerken]

De collectie van de bibliotheek bevat ongeveer 475.000 banden waarvan circa 180.000 veilingcatalogi, ongeveer 4.100 tijdschriften, waaronder zo'n 600 lopende periodieken.[3] De bibliotheekcollectie is nog niet compleet ontsloten via de database. De collectie van het RKD is onder meer ontstaan uit donaties van de verzamelaars Frits Lugt en Cornelis Hofstede de Groot.

Het RKD beheert verder de Nederlandse versie van de Art and Architecture Thesaurus, een thesaurus met geordende terminologie voor de beschrijving en ontsluiting van informatie op het gebied van kunst en architectuur. De oorspronkelijke versie is een initiatief van het Getty Research Institute te Los Angeles.

Organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

Het RKD is gevestigd in het gebouwencomplex van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief. Van 1990 tot 2012 was Rudi Ekkart directeur van het RKD. Eind 2012 werd hij opgevolgd door Chris Stolwijk. De tweetalige website heeft een zoekfunctie waarmee men kunsthistorische informatie kan opvragen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie RKDimages van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.