RKD-Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
RKD - Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis
Ingang bij de Koninklijke Bibliotheek
Geschiedenis
Opgericht 1932
Geschiedenis
Directeur Chris Stolwijk
Hoofdkantoor Den Haag
Media
Website www.rkd.nl

Het RKD-Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis[1] is een kennisinstituut voor de beeldende kunsten van de Nederlanden in internationale context.[2] Het RKD is opgericht in 1932, gevestigd in Den Haag, en behoort tot de belangrijkste kunsthistorische kennisinstituten ter wereld.[bron?] Het verzamelen, beheren en beschikbaar stellen is de kerntaak.

Collectie en taken[bewerken | brontekst bewerken]

De collectie van het RKD is onder meer ontstaan uit donaties van de verzamelaars Frits Lugt en Cornelis Hofstede de Groot. De kerncollectie omvat een beeldcollectie, archieven en (pers)documentaties, een omvangrijke bibliotheek en een uitdijende digitale collectie op vermeld kennisgebied. De bibliotheek bevat ongeveer 475.000 banden waarvan circa 180.000 veilingcatalogi, ongeveer 4.100 tijdschriften, waaronder zo'n 600 lopende periodieken.[3]

Het RKD beheert verder de Nederlandse versie van de Art & Architecture Thesaurus, een thesaurus met geordende terminologie voor de beschrijving en ontsluiting van informatie op het gebied van kunst en architectuur. De oorspronkelijke versie is een initiatief van het Getty Research Institute te Los Angeles.

Organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

Het RKD is gevestigd in het gebouwencomplex van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief. Van 1990 tot 2012 was Rudi Ekkart directeur van het RKD. Eind 2012 werd hij opgevolgd door Chris Stolwijk. De tweetalige website www.rkd.nl heeft een zoekfunctie, waarmee kunsthistorische informatie kan worden opgevraagd.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Netherlands Institute for Art History van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.