RK Boulevard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
RK Boulevard
Type Nieuwssite
Taal Nederlands
Auteur(s) Peter van Zoest
Opgericht 2010
Link www.rkboulevard.nl
Portaal  Portaalicoon   Media

RK Boulevard[1] is een online rooms-katholiek journalistiek project dat onthult wat er leeft achter de schermen van katholiek Nederland aan de hand van 'opmerkelijke en bizarre feiten, halve waarheden, achterklap, ongefundeerde beweringen, humor, ironie, sarcasme en totale fictie'. De naamgeving is gebaseerd op het televisie-programma RTL Boulevard.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

RK Boulevard begon in 2010 als spin-off van de landelijke nieuwswebsite Katholiek.nl om meer luchtigheid in het zware katholieke klimaat te brengen na het kerkelijk misbruikschandaal. Een van de eerste wapenfeiten was het aanbieden van een katholieke starterskit[2] aan voetballer Wesley Sneijder. Na anderhalf jaar stopte RK Boulevard vanwege drukke werkzaamheden van initiatiefnemers Eric van den Berg (voormalig hoofdredacteur Katholiek.nl) en Peter van Zoest (religiejournalist). De laatste startte in 2014 het project weer op.

RK Boulevard schoof sindsdien meer en meer op naar rooms-katholieke onderzoeksjournalistiek. Zo werd het overspel gemeld van de hoofdredacteur[3] van het Katholiek Nieuwsblad met de toenmalige directrice van dit weekblad. Ook lekte de RK Boulevard het nieuws[4] van de benoeming van Gerard de Korte als de nieuwe bisschop van 's-Hertogenbosch en werden internettrollen ontmaskerd.

Onthullende berichten over de rechtsradicaal-katholieke Sint Michael Brigade leidden tot artikelen in de Nieuwe Revu[5] en op GeenStijl[6], dat RK Boulevard 'ons favoriete katholieke blog' noemde.

Jaarlijks publiceert het blog een lijst van in het voorafgaande jaar overleden bekende katholieken.[7]