RN7 (omroep)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
RN7
RN7 Logo.jpg
Type streekomroep
Land Vlag van Nederland Nederland
Uitzendgroep Stichting Waalstad Nijmegen
Startdatum 1 januari 2018
Genre regionieuws
Motto of slagzin Niet te missen
Adres Arsenaalgas 8A, Nijmegen
Ontvangen
Ether 107.8,106.8,105.4,105.7, 107.4
Online www.RN7.nl/radio
Website
Lijst van televisiezenders
Portaal  Portaalicoon   Televisie

RN7 is een regionale publieke omroep voor de regio Rijk van Nijmegen: Nijmegen, Druten, Beuningen, Wijchen, Mook en Middelaar, Overbetuwe, Heumen en Berg en Dal. Sinds 1 november 2017 wordt er uitgezonden in de plaats van de omroep N1. Sinds 1 mei 2018 is ook RTV Totaal overgegaan op RN7.[1] De dagprogrammering was al sinds 31 juli gelijk tussen N1, Wijchense Omroep en RTV Totaal,[2] De bedoeling is dat deze omroepen verder gaan fuseren. Mogelijk gaat ook de omroep GL8 op in deze fusie. Omroep Berg en Dal doet voorlopig niet mee aan het overleg hierover, omdat deze net is gefuseerd met Omroep Groesbeek en WFM.[3]

Geschiedenis[bewerken]

De lokale omroep te Nijmegen werd voorheen uitgezonden door Omroep Nijmegen. Toen deze zender besloot om zijn activiteiten te staken, diende Stichting Waalstad Media een licentieaanvraag in bij het Commissariaat voor de Media om lokale publieke omroep van Nijmegen te mogen worden. Nadat de licentieaanvraag een feit was, besloot de omroep om onder de naam Nijmegen1 Radio & TV uit te gaan zenden. In januari 2008 is de omroep haar televisie-uitzendingen gestart met programma's als "De Straat Van de Week", "Op de Mert" en een jongeren- en cultuurprogramma. Daarnaast wordt er nieuws, weer en sport uitgezonden.

Vanaf april 2010 tot oktober 2013 heette Nijmegen1 Radio & TV 'RTV Nijmegen1'. Vanaf 1 oktober 2013 heeft er opnieuw een vernieuwing plaatsgevonden bij de omroep. 'RTV Nijmegen1' dekte niet langer de lading, N1 werd de nieuwe naam van de omroep. Via social media, televisie (dagelijks minstens 1 uur televisieprogrammering) en van 's morgens vroeg tot 's avonds laat live radio uit de glazen radiostudio op de Mariënburg houdt N1 de Nijmegenaren op de hoogte van het wel en wee in de oudste stad van Nederland.

In november 2015 leek N1 financieel op het randje van de afgrond te staan. De gemeente Nijmegen besloot toen extra subsidie uit te keren aan N1. Daar werd het roer toen omgegooid, met een nieuwe hoofdredacteur, nieuwe tv-programma's en actievere participatie op sociale media. De dagelijkse leiding van de omroep kwam in handen van Raymond Janssen (redactie) en Gerry van Campen (radio en tv). Andere Nijmeegse namen die toen actief waren bij N1 zijn Micha Jans, Rick van Elk en Anoûl Hendriks.

N1 interviewt Nijmeegs raadslid Lisa Westerveld (25 januari 2017).

Met de komst van de nieuwe leiding werden direct wijzigingen zichtbaar. De zender werd journalistieker en professioneler. Dagelijkse nieuwsupdates verschenen en de programmering voor televisie werd diverser, met nieuwe programma's als Wat zegt het volk?, Al mot ik krupe, Haar maar waar en Regiosport. Ook het maandelijks gesprek met burgemeester Hubert Bruls door Raymond Janssen deed zijn intrede.

Huidige situatie[bewerken]

In 2017 bepaalde de politiek dat het aantal lokale omroepen moest worden teruggetrokken tot een paar overkoepelende regionale omroepen[4]. Het begon met de fusie van de drie omroepen Wijchense Omroep, RTV Totaal en N1. Het idee was om ook Omroep Berg en Dal in de fusie te betrekken, maar deze omroep sprak zich openlijk uit tegen de fusie. Reden hiervoor was de recente fusie van deze omroep met Omroep Groesbeek en WFM (Millingen en Ubbergen). Ook GL8, de lokale omroep van Mook en Heumen, was oorspronkelijk tegen het idee.[5] Sinds medio 2018 zendt RN7 ook uit in de gemeente Overbetuwe, zoals op radio als op televisie.

Nijmeegse Vierdaagse[bewerken]

De zeven lokale omroepen in de buurt van Nijmegen werkten al jarenlang samen tijdens de Nijmeegse Vierdaagse en de Vierdaagsefeesten. Sinds juli 2008 werd er met de omroepen N1, Lokale Omroep Mill, GL8, Wijchense Omroep, RTV Totaal en Extra FM samengewerkt voor de Vierdaagsetelevisie en Vierdaagseradio. Met ingang van 2018 verdween het project Vierdaagseradio en Vierdaagsetleivisie om in zijn geheel op te gaan in RN7.

Studio[bewerken]

De tv-studio en de redactie bevinden zich aan het Arsenaalgas 8a te Nijmegen. De radiostudio bevindt zich in een glazen ruimte in het kassagebouw van Lux.

Externe links[bewerken]