RSZ-nummer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een RSZ-nummer is een identificatienummer dat de Belgische organisatie Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) intern gebruikt ter identificatie van werkgevers.

Op basis van een vragenlijst kent de RSZ dit intern identificatienummer toe aan een Belgische werkgever.

Vanaf 1 januari 2005 moet elke werkgever eveneens worden geïdentificeerd bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) en beschikken over een uniek ondernemingsnummer (ook wel KBO-nummer). Indien de werkgever dit wenst, kan hij zich vanaf diezelfde datum door de RSZ laten identificeren, enkel op basis van zijn ondernemingsnummer (KBO-nummer).

Voorlopig blijft het intern identificatienummer (RSZ-nummer) nog in gebruik en is het gekoppeld aan het KBO-nummer. De werkgever moet driemaandelijks een elektronische aangifte aan de RSZ bezorgen. Daarop staan de gegevens van de werknemers en de berekening van de verschuldigde bedragen. De brochure "Algemene onderrichtingen ten behoeve van de werkgever" is te raadplegen op de website van de RSZ.

De werkgever is ten overstaan van de RSZ aansprakelijk voor het tijdig elektronisch insturen van de aangifte en voor de betaling van de bijdragen, zowel wat het werknemers- als wat het werkgeversaandeel betreft.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]