R (softwarepakket)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
R
R (softwarepakket)
Ontwikkelaar R Foundation
Recentste versie 3.6.1 
(5 juli 2019)
Status Actief
Besturingssysteem Multiplatform
Categorie Softwarepakket / programmeertaal
Licentie GNU General Public License
Versiebeheer svn.r-project.org
Website (en) Projectpagina
Portaal  Portaalicoon   Informatica
Vrije software

R is een softwarepakket en programmeertaal ontwikkeld voor statistiek en data-analysedoeleinden. Het programma is ontworpen door Ross Ihaka en Robert Gentleman (vandaar de naam R) aan de universiteit van Auckland (Nieuw-Zeeland) en wordt nu bijgehouden door het R core team. R kan gezien worden als een implementatie van de programmeertaal S.

Beschrijving[bewerken]

R wordt veel gebruikt bij dataverwerking en statistische toepassingen. De broncode van R is vrij toegankelijk onder de GPL licentie en kant-en-klare compilaties zijn beschikbaar voor Microsoft Windows, Mac OS X, en verscheidene Linux en Unix besturingssystemen. R wordt bediend via een opdrachtregelinterface en er zijn verschillende grafische interfaces beschikbaar.

In vergelijking met andere wiskunde/statistiek-softwarepakketten is programmeren in R sterk object georiënteerd. Hierdoor kan R eenvoudig uitgebreid worden via packages, door gebruikers aangebrachte bibliotheken met specifieke functies. Een standaardverzameling packages wordt meegeleverd bij de installatie van R. Een bron om extra packages te zoeken is de Comprehensive R Archive Network, CRAN.

R kent standaard datastructuren als een vector, matrix, array, data frame (te vergelijken met een tabel in een relationele database) en lijst[1]. De vector is echter geen wiskundige vector, maar een container-vector, d.w.z. een geordende collectie data.[2] Een scalar data type is geen onderdeel van R, dit wordt gerepresenteerd als een vector met één element.

R kent uitgebreide mogelijkheden om grafieken en afbeeldingen te creëren en is standaard in staat gecompliceerde lineaire algebra berekeningen uit te voeren.

Externe links[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. Dalgaard, Peter (2002). Introductory Statistics with R. New York, Berlin, Heidelberg: Springer-Verlag. pp. 10–18, 34. ISBN 0387954759.
  2. R Language for programmers