Naar inhoud springen

Raška (regio)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vlag van Servië

Geschiedenis van Servië

Middeleeuws Servië
Raška,
Duklja
Groot Prinsdom Servië
Koninkrijk Servië
Keizerrijk Servië
Moravisch Servië
Despotaat Servië
Vroegmodern Servië
Ottomaans Servië
Habsburg Servië
Modern Servië
Eerste Servische Opstand
Tweede Servische Opstand
Vorstendom Servië
Koninkrijk Servië
Servische Campagne (WOI)
Koninkrijk Joegoslavië
Servië in de Tweede Wereldoorlog
Republiek Užice
Socialistische Republiek Servië
(als deel van de SFR Joegoslavië)
FR Joegoslavië
Servië en Montenegro
Republiek Servië
Portaal  Portaalicoon  Geschiedenis

Raška (Rascië, Rascia, Servisch: Рашка, Raška) was de centrale en meest succesvolle staat (župa, geregeerd door een župan) in middeleeuws Servië, die meerdere Servische stammen in de Balkan verenigde.

In De Administrando Imperio beschrijft Constantijn VII Porphyrogenitos Raška als bevolkt door Serven vanaf het begin van de 7e eeuw. In dat werk schrijft hij dat de Serven de gebieden Raška, Zahumlje, Trebounia/Travunia, Zeta/Duklja, Bosnië en Paganië bewoonden. De eerste Slaven in de Balkan (6e eeuw) plunderden en roofden nog, maar later bewaakten ze de grenzen van het Byzantijnse Rijk als foederati, waaronder ook de Serven en Kroaten (aldus Constantijn VII).

Vanaf de vroege 7e eeuw is de geschiedenis van Raška onlosmakelijk verbonden met het Huis Vlastimirović, genoemd naar knez Vlastimir, de achter-achterkleinzoon van de Onbekende Archont, die de Serven van Wit-Servië (heden Oekraïne, Polen en Slowakije) naar de Balkan leidde. Een andere zeer invloedrijke dynastie in Raška is de dynastie der Nemanjiden.

Hedendaags Raška is het gebied van zuid-centraal Servië, in het district Raška van Servië en Montenegro. Raška wordt ook Sandžak genoemd door Slavische moslims.