Raad van Vlaanderen (activisme)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Raad van Vlaanderen was een soort officieus Vlaams parlement dat tijdens de Eerste Wereldoorlog (op 4 februari 1917) door activistische professoren opgericht werd. De oprichting gebeurde vanuit kringen rondom Jong-Vlaanderen en de Duitse bezetter zette het initiatief meteen in in de Flamenpolitik.

Affiche uit 1917 waarop de Raad van Vlaanderen de onafhankelijkheid van Vlaanderen uitroept

De Raad onderhandelde met de Duitse bezetter (gouverneur-generaal Moritz von Bissing) over een toekomstig statuut voor Vlaanderen, de verwezenlijking van de op 31 december 1915 gedane toezegging over de vernederlandsing van de Gentse universiteit, en de invulling van de op 21 maart 1917 afgekondigde federalisering van België. Daarop riep de Raad eind 1917 de Vlaamse onafhankelijkheid uit.

Veel betekenis had deze demarche niet en op bevel van de bezetter ontbond de Raad zich weer. Het doorkruiste namelijk geheime diplomatieke vredesonderhandelingen met koning Albert I van België en die volgden op de vredesoproep van paus Benedictus XV en Matthias Erzberger en de publicatie van de Veertien punten door de Amerikaanse president Woodrow Wilson; onderhandelingen waarvoor rijkskanseliers Theobald von Bethmann Hollweg, Georg Michaelis, Georg von Hertling en Max van Baden zich sterk maakten. De Raad wilde een eigen onderhandelingspositie; dit mislukte: de Oberste Heeresleitung zag meer in een annexatie van Vlaanderen door Duitsland, waar Nederland als Duits protectoraat zich over zou mogen ontfermen.

Na een zogenaamde volksraadpleging werd in 1918 een Tweede Raad van Vlaanderen opgericht maar ook deze werd noch door de Duitsers, noch door de bevolking ernstig genomen.

Literatuur[bewerken]

  • Les archives du Conseil de Flandre, 1928.
  • A. J. FAIGNAERT, Verraad of zelfverdediging?, 1939.
  • H. J. ELIAS, 25 jaar Vlaamse Beweging, 1914-1939, 1969.
  • A.W. WILLEMSEN, Het Vlaams-nationalisme. De geschiedenis van de jaren 1914-1940, 1969.
  • Lode WILS, Flamenpolitiek en Aktivisme, Leuven, 1974.
  • Daniel VANACKER, Het aktivistisch avontuur, 1991.
  • Hendrik D. MOMMAERTS & Pieter VAN HEES, Raad van Vlaanderen (1917-1918), in: Nieuwe encyclopedie van de Vlaamse Beweging, Tielt, 1998.

Zie ook[bewerken]

Wikisource Bronnen die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Onafhankelijkheidsverklaring Vlaanderen op Wikisource