Raadhuis van Heerlen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Raadhuis van Heerlen
Overzicht raadhuis
Overzicht raadhuis
Locatie Heerlen, Nederland
Start bouw 1936
Bouw gereed 1942
Bouwstijl Nieuwe Bouwen
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 512776
Architect Frits Peutz
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het raadhuis van Heerlen is het dienstdoende gemeentehuis van de gemeente Heerlen. Het is gebouwd naar een ontwerp van architect Frits Peutz en is een rijksmonument.

Geschiedenis[bewerken]

Het raadhuis van Heerlen is een ontwerp van de destijds in Heerlen woonachtige architect Peutz en is gebouwd tussen 1936 en 1942. Het was daarmee het vierde belangrijke ontwerp van Peutz binnen de gemeentegrenzen van Heerlen, na het Huis op de Linde (1931), het Retraitehuis (1932) en het Glaspaleis (1933). Nadien zou hij nog het Royal Theater (1937), de Sint-Annakerk (1953), het gebouw van Vroom & Dreesmann (1958) en de stadsschouwburg (1959) aan het Heerlense stadsgezicht toevoegen.

Aan de achterkant van het raadhuis, aan de Geleenstraat, lag tot de voltooiing van het huidige complex het oude raadhuis van Heerlen. Dit gebouw bleef tot 1941 als gemeentehuis fungeren, doordat de bouw van het nieuwe raadhuis door het uitbreken van de oorlog vertraging had opgelopen.

Beschrijving[bewerken]

Het raadhuis heeft een opvallend plat dak en heeft binnen een grote brede trap die naar de eerste verdieping leidt, waar de Heerlense raadszaal is gevestigd. Peutz' interesse in de Romeinse oudheid is waarschijnlijk aanleiding geweest voor de gelijkenis met de tribune van een amfitheater.