Raadhuis van Nieuwer-Amstel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Voormalig raadhuis van Nieuwer-Amstel
Voormalig Raadhuis van Nieuwer-Amstel
Voormalig Raadhuis van Nieuwer-Amstel
Locatie Amsterdam
Start bouw 1889
Bouw gereed 1892
Sluiting 1896 / 2007
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 527846
Overig
Verdiepingen 4
Architect Roelof Kuipers
Eigenaar Gemeente Amsterdam
Aannemer D. Schut
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het voormalige raadhuis van de gemeente Nieuwer-Amstel aan de Amsteldijk, aan de rand van De Pijp, in het stadsdeel Amsterdam-Zuid huisvestte van 1914 tot 2007 het Amsterdamse Gemeentearchief, dat kan worden gerekend tot het grootste archief in zijn soort.

Historie[bewerken]

Tot de annexatie van een groot deel van haar grondgebied door Amsterdam in 1896 strekte de gemeente Nieuwer-Amstel (sinds 1964 Amstelveen geheten) zich uit tot de Ceintuurbaan en de Van Baerlestraat in wat nu Amsterdam-Zuid is. In de raadszitting van 29 oktober 1886 werd besloten een nieuw raadhuis te bouwen,[1] dat de gemeente tussen 1889 en 1892 aan de uiterste buitengrens van haar grondgebied liet bouwen, dit om het verzet tegen door de gemeente Amsterdam gewenste gebiedsuitbreiding te benadrukken.

Het oude raadhuis is gebouwd in neorenaissance-stijl, met een hoge stoep en trapgevel. Het pand aan de Amsteldijk 67 werd ontworpen door de architect Roelof Kuipers en gebouwd door W.J. de Groot.

Vanaf 1914 was in dit pand het Amsterdamse Gemeentearchief gevestigd. Naast en achter het oorspronkelijke archiefgebouw zijn in de loop der tijd diverse uitbreidingen voor opslag gerealiseerd. Ook is een deel van het voormalige diamantslijperij-gebouw van Asscher, ontworpen door Gerrit van Arkel, aan de Tolstraat enkele jaren gebruikt door het Gemeentearchief.

In 2007 is het archief verhuisd naar het voormalige gebouw van de Nederlandsche Handel-Maatschappij, tegenwoordig bekend als De Bazel naar de naam van de architect van het gebouw, aan de Vijzelstraat. Na de verhuizing van het Gemeentearchief Amsterdam is de naam gewijzigd in Stadsarchief Amsterdam. Sedert 7 augustus 2007 is het Stadsarchief op de nieuwe locatie open voor publiek.

Plannen[bewerken]

Voor het gebouw aan de Amsteldijk 67 en het terrein er achter, tussen de Tolstraat, het Dora Tamanaplein en de Rustenburgerstraat zijn door Stadsdeel Oud-Zuid nieuwe plannen ontwikkeld. Enkele depot-gebouwen zijn inmiddels gesloopt. Het voormalig raadhuis en de diamantslijperij, beiden rijksmonument, blijven behouden, maar krijgen nieuwe functies. In het raadhuis zou volgens de plannen een hotel komen. Op 25 februari 2014 maakte het Portugese hotelconcern Pestana bekend dat zij er, na renovatie en uitbreiding vanaf begin 2016 een 5-sterren hotel zullen exploiteren.[2]

Trivia[bewerken]

  • In 1913 werd in Kerkrade een nieuw raadhuis in gebruik genomen.[3] Het ontwerp van Cornelius Duijker is qua uiterlijke architectuur een kopie van dit raadhuis.

Externe links[bewerken]