Raadhuisplein (Emmen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Raadhuisplein
Het plein met daarachter het Atlas Theater
Geografische informatie
Locatie       Emmen
Wijk Centrum
Lengte ca. 250 meter
Breedte ca. 100 meter
Algemene informatie
Aangelegd in 2015
Bestrating graniet
Bebouwing modern
Opvallende gebouwen Atlas Theater, gemeentehuis, winkelcentrum de Weiert

Het Raadhuisplein is een parkachtig ingericht plein in het centrum van Emmen. Het plein wordt omgeven door het Atlas Theater, het gemeentehuis en winkelcentrum de Weiert. Het plein werd in 2015 geopend als verbinding tussen het centrum van Emmen en Wildlands Adventure Zoo Emmen.

Ontstaan en inrichting[bewerken | brontekst bewerken]

In het kader van de Centrumvernieuwing Emmen wilde de gemeente een betere verbinding tussen het centrum en de nieuwe locatie van het dierenpark realiseren. Men besloot daarom een nieuw 'centrumplein' aan te leggen, boven op de Hondsrugweg.[1] Het plein werd ontworpen door het Duitse landschapsarchitectenbureau Latz + Partner en kostte ongeveer 12 miljoen euro.[2][3] Water speelt een hoofdrol op het plein.[4] Behalve de Hondsrugweg ligt er ook een grote parkeergarage onder het plein. Op 26 juni 2015 werd het plein officieel geopend.[5][6] Op het plein bevindt zich, naast het kunstwerk "Egnoaber" van Nick Ervinck, onder meer een speeltuin en skatepark.[7][8] In 2016 won het plein in de Drentse Architectuurprijs zowel de vakjuryprijs, als de publieksprijs.[9]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Lukas Koops, Jan Anninga; Gemeente Emmen, Emmen : een metamorfose : de ontwikkeling van een nieuw stadshart, [Emmen] (2016). ISBN 978-90-816356-2-2.
Zie de categorie Raadhuisplein (Emmen) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.