Raakskwartier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Raakskwartier
Het Hortusplein, het hart van het gebied te midden van de nieuwbouw van het Raakskwartier
Algemene informatie
Locatie Oude Stad, Haarlem
Bouwduur 2011-2021
Chronologie
Dit project
Het nieuwe Raakscomplex gezien vanaf de Wilhelminastraat
Overzicht van het gesloopte Raakskwartier met links de Raaks met het voormalige hoofdpostkantoor en in de verte de Sint Bavokerk

Het Raakskwartier, ook wel simpelweg de Raaks genoemd, is een multifunctioneel nieuwbouwgebied ten zuiden van de Raaks in het Centrum van Haarlem, het is gelegen in de buurt de Vijfhoek.

Centraal gelegen in het Raakskwartier is het Hortusplein, ook Gratieplein genoemd. Aan de westzijde van het plein bevindt zich het stadskantoor Raakspoort en bioscoop Pathé Haarlem, aan de noordzijde is aan de Drossestraat een Albert Heijn met daarboven een Duo sport.

Aan de zuidzijde van het plein, aan de Zuiderstraat, is de Jopen Brouwerij met café en restaurant gevestigd in de voormalige Vestekerk. Aan de oost- en westzijde van het plein bevindt zich eveneens horeca. sinds 2018 is er een sportschool van TrainMore aan de oostzijde van het plein gevestigd.[1]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1885 werd ten zuiden van de Raaks een gasfabriek gebouwd op een braakliggend terrein aan de Zijlvest. De gasfabriek voorzag heel Haarlem van gas. De fabriek werd in 1902 gesloopt en op het terrein werden drie scholen (HBS-A, HBS-B en MULO) gebouwd en twee kerken met bijgebouwen, de Jacobs- of Vestekerk en de Hoeksteen.

In 1997 werden plannen ontwikkeld voor vernieuwing van het gebied ten zuiden van de Raaks, waar op dat moment een in 1970 gebouwde parkeergarage, twee scholen en twee kerken stonden. Protest tegen de nieuwbouwplannen voorkwam niet dat de HBS-A werd gesloopt, maar resulteerde wel in behoud van de Vestekerk.

In het nieuwe Raakskwartier is een stadskantoor gebouwd waar de gemeente Haarlem een deel van zijn ambtenaren huisvest, is circa 9.000 m² winkelruimte gerealiseerd en zijn er 192 nieuwe appartementen, een bioscoop en een ondergrondse parkeergarage gebouwd. De voormalige HBS-B is verbouwd tot appartementen.

Openbaar vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Aan de westzijde is halte Raaksbrug van de lijnen 50 en sinds december 2014 R-netlijnen 340, 346 en 356. In noordoostelijke richting is halte Nassaulaan van de lijnen 2, 3 en 73. In zuidoostelijke richting is halte Centrum/Verwulft met dezelfde lijnen en R-net lijn 300, voorheen de Zuidtangent geheten.