Raamprostitutie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ramen met rode lampen op de Wallen

Raamprostitutie is een vorm van prostitutie die in Nederland en omringende landen vrij vaak voorkomt.[bron?] De prostituee huurt een raam plus werkruimte van een raamexploitant voor een bepaalde tijdsperiode, vaak per dag of dagdeel. De prostituee is verder onafhankelijk en werft zelf haar klanten en onderhandelt ook zelf over de prijs en de te verlenen diensten. Een oude term en werkwijze in de raamprostitutie is het zogenaamde uitpezen. De prostituee bepaalt een bedrag waarvoor de klant binnen mag komen. Daarna moet er voor elke extra dienst die zij aanbiedt worden bijbetaald.

Nederlandse situatie[bewerken]

Raamprostitutie in Utrecht vond onder andere plaats op woonboten op de Vecht

Raamprostitutie is van oorsprong een typisch Nederlandse vorm van prostitutie.[bron?] Deze vorm is ontstaan door het gedogen van 'stille' prostitutie in de oude rosse buurt in Amsterdam rond de oude kerk. Waren in het begin de gordijnen geheel gesloten, naarmate de seksuele moraal minder streng werd gingen de gordijnen verder open. Inmiddels zijn de gordijnen alleen nog dicht als de prostituee een klant heeft.[bron?] Toen de gordijnen geheel open waren ging de onthulling verder in de vorm van steeds minder kledingstukken die de prostituee droeg.

In Amsterdam zijn de traditionele raamprostitutiebuurten de Wallen, het gebied rond de Singel en de Ruysdaelkade. In Rotterdam wordt raamprostitutie sinds de jaren zeventig niet meer gedoogd. In Den Haag betreft het de Hunsestraat, de Geleenstraat en de Doubletstraat. In Alkmaar is er een gedooggebied voor ramen op de Achterdam. In Arnhem was het Spijkerkwartier de rosse buurt, maar deze is in januari 2006 gesloten. In Utrecht was er vanaf de jaren zeventig een bijzondere vorm van raamprostitutie: de vrouwen zaten aan het Zandpad achter de ramen van woonboten.[1] In juli 2013 trok het gemeentebestuur hiervoor de vergunningen in.[2]

Twintig procent van de prostituees werkt achter de ramen. De basisprijs voor de diensten van een raamprostituee ligt na de invoering van de euro tussen 25 en 50 euro voor 20 minuten.[bron?]

Lijst van steden met raamprostitutie[bewerken]

Nederland[bewerken]

Voormalig:

België[bewerken]

Duitsland[bewerken]

N.B. In Duisburg, Keulen en Frankfurt am Main betreft dit Eroscenters of Laufhäuser waar de vrouwen in een gebouw achter een raam werken, vaak grote flats van meer dan 6 verdiepingen. In Hamburg zijn beide vormen aanwezig.

Externe link[bewerken]

Noten[bewerken]