Rabat (Marokko)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rabat
الرباط / ⴻⵕⵕⴱⴰⵟ / Eṛṛbaṭ
Plaats in Marokko Vlag van Marokko
Rabat (Marokko) (Marokko (hoofdbetekenis))
Rabat (Marokko)
Coördinaten 34° 1′ NB, 6° 50′ WL
Algemeen
Oppervlakte 99,58 km²
Inwoners (2014[1]) 577.827
(5.803 inw./km²)
Foto's
De Hassantoren
De Hassantoren
De kasbah van Rabat
De kasbah van Rabat
Portaal  Portaalicoon   Afrika
Rabat, Modern Capital and Historic City: a Shared Heritage
Werelderfgoed cultuur
Een zicht op Oudaya vanuit Salé
Een zicht op Oudaya vanuit Salé
Land Marokko
UNESCO-regio Afrika
Criteria ii)(iv)
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 1401
Inschrijving 2012 (36e sessie)
UNESCO-werelderfgoedlijst

Rabat (Berbers: Eṛṛbaṭ, Arabisch: الرباط al-Ribaat) is de hoofdstad van Marokko. De stad hoort bestuurlijk tot de regio Rabat-Salé-Zemmour-Zaer, waarvan het de hoofdstad is. De stad Rabat in enge zin behoort tot de gelijknamige prefectuur Rabat.

Geografie[bewerken]

Rabat ligt aan de Atlantische Oceaan op de linkeroever van het Bou Regreg-estuarium, tegenover de plaats Salé. Doordat de haven dichtslibt neemt de betekenis af, maar Rabat heeft nog steeds een belangrijke textielindustrie.

Transport[bewerken]

Asfalt[bewerken]

Momenteel is de Ring van Rabat in aanbouw. Zie hiervoor: Ringweg Rabat

Spoor[bewerken]

Momenteel wordt Rabat bediend door twee treinverbindingen die geëxploiteerd worden door de nationale spoorwegbedrijf ONCF. Rabat-Agdal is het belangrijkste station waar de treinen vertrekken naar het zuidelijkere gelegen Marrakech of El Jadida. Van het station Rabat-Agdal rijden er ook treinen naar noordelijkere gelegen plaatsen als Meknes, Fez, Taza en Oujda.

Tram[bewerken]

Rabat heeft een tramnetwerk in eigen stad tot aan de voorstad Salé. Het netwerk heeft een lengte van 31 kilometer en een totaal van 31 stops. Het wordt beheerd door Veolia Transdev met Alstom Citadis Trams. Zie hiervoor: Tram van Rabat

Geschiedenis[bewerken]

De plaats van het huidige Rabat is al heel lang bewoond. De stad stond tijdens de Romeinse periode bekend als Sala. Het was daarvoor een Fenicische kolonie. In de 5e eeuw n.Chr. werd de Romeinse stad verlaten.

In 1150 bouwde de Almohadische kalief Abd al-Mu'min hier een burcht die later de Kasba van de Oudaya's zou worden genoemd, een moskee en een verblijf. Het geheel werd een ribat genoemd, een vesting. De huidige naam komt van Ribat Al Fath, wat "het kamp van de overwinning" betekent. Yaqub al-Mansur, een kleinzoon van Abd al-Mu'min, liet de vesting uitbreiden tot een ommuurde stad die diende als basis voor de Almohadische expedities in Andalusië.

Na 1253 volgde een periode van achteruitgang, omdat Fez door de Meriniden als hoofdstad was gekozen. Toen de Spaanse koning Filips III in 1609 besloot de Moren uit te wijzen, vonden duizenden van hen een schuilplaats in Rabat. Onder de dynastie van Alawieten begon voor de stad een periode van groei.

In 1912 werd Rabat de hoofdstad van het Franse protectoraat Marokko en de zetel van de resident. Nadat Marokko in 1956 onafhankelijk werd bleef Rabat de belangrijkste stad.

In Rabat is de Mohammed V-universiteit gevestigd.

Geboren[bewerken]

Rabat en Salé vanuit de lucht (Salé ligt boven de rivier, Rabat eronder)

Stedenband[bewerken]