Rabin Baldewsingh

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rabin S. Baldewsingh
Rabin S. Baldewsingh
Rabin S. Baldewsingh
Algemene informatie
Volledige naam Satnarainsing Baldewsingh
Geboren 26 juni 1962
Functie Wethouder van Den Haag
Sinds 2006
Partij PvdA
Politieke functies
1998-2006 Lid gemeenteraad Den Haag
2006-heden Wethouder van Den Haag
Parlement & Politiek - biografie
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland
Rabin S. Baldewsingh stelt zichzelf voor
Vista-kmixdocked.png
opgenomen april 2016 (download·info)

Rabin S. Baldewsingh, eigenlijk Satnarainsing Baldewsingh (Paramaribo, 26 juni 1962) is een in Nederland woonachtige politicus, schrijver, dichter en filmmaker van Surinaams-Hindoestaanse afkomst. Hij is sinds 2006 wethouder voor de PvdA in de gemeente Den Haag.

Biografie[bewerken]

Baldewsingh is geboren op 26 juni 1962 als kleinzoon van Indiase contractarbeiders in Leiding 8A in Suriname. De Leidingen is een leefgemeenschap van vooral Hindustanen, iets buiten Paramaribo. Hij is opgegroeid op 's Landsboerderij aan de Javaweg, Rebergproject in het District Para, in Suriname. Op Rebergproject bezoekt hij de Openbare Lagere School. Hij vertrekt op 2 oktober 1975, op 13-jarige leeftijd, naar Nederland. Tijdens de vieringen van het Leidse Ontzet op 3 oktober komt hij in Leiden aan, wat een enorme indruk op hem maakt. Hij gaat in de Sleutelstad wonen waar hij zijn middelbare school afmaakt. Hij zit dan op de Agnes Scholengemeenschap waar hij het MAVO, HAVO en VWO doorloopt. Daarna gaat hij enkele jaren Engelse Taal en Letterkunde studeren aan de Rijksuniversiteit Leiden.

In juni 1980, vlak na zijn 18e verjaardag, verhuist hij naar Den Haag. Hier wordt hij al gauw actief in de sociaal-culturele wereld van de Hindustaans Haagse gemeenschap. Eerst wordt hij actief in een Surinaamse linkse politieke organisatie (emancipatiebeweging) die onder meer strijdt voor de emancipatie van de Hindustanen in Nederland (en Suriname) en later ook voor de emancipatie van de Hindustaanse taal (Sarnámi) en cultuur. Hij wordt ook actief in diverse jongerenorganisaties. Vanaf 1985 initieert hij diverse culturele en literaire festivals in Den Haag, zoals het Milan Festival in het Zuiderpark en het Hindustaans Filmfestival. Ook neemt hij het initiatief tot de realisatie van het Sarnámihuis in Den Haag (het centrum voor het Hindustaanse cultureel erfgoed), het standbeeld van Mahatma Gandhi op het Hobbemaplein en de realisatie van het Nationaal Hindustaans Immigratiemonument, eveneens op het Hobbemaplein in Den Haag.

Mediawerk[bewerken]

In 1986 belandt hij in de Mediawereld. Hij wordt eerst redacteur en later programmamaker. Hij begint zijn werk in de omroepjournalistiek bij de lokale migrantenomroep in Den Haag (MTV Den Haag, later MOS Den Haag). Daarna werkt hij mee aan enkele grote documentaires voor de NOS/FEDUCO. In 1991 wordt hij directeur/hoofdredacteur van Omroep Mozaïek, de lokale migrantenomroep van Rotterdam. Sedert 1993 werkt hij als freelance programmamaker voor verschillende omroepen (vooral OHM) en productiemaatschappijen (All Media Productions). Hij heeft inmiddels enkele tientallen programma's en documentaires op zijn naam staan, als scenarist/redacteur, programmamaker en regisseur. Hij heeft het mediawerk gedaan tot vlak voor zijn beëdiging als wethouder in Den Haag in april 2006.

Politiek[bewerken]

In januari 1986 wordt hij lid van de Partij van de Arbeid. Dit, omdat hij onder de indruk raakte van Joop den Uyl, die hij samen met zijn vrouw ontmoette in de Houtzagerij op een verkiezingsbijeenkomst. Hij wordt actief in diverse werkgroepen, later ook in het Algemeen Bestuur. Met de PvdA volgt hij nauwgezet de lokale politiek in brede zin, maar erg actief stelt hij zich op als het gaat om multiculturele vraagstukken, leefbaarheid, duurzaamheid en milieu, welzijn, armoedebestrijding, onderwijs, burgerparticipatie, cultureel erfgoed, mediabeleid en burgerschap en binding.

Gemeentepolitiek in Den Haag[bewerken]

In 1998 wordt hij voor het eerst gekozen als lid van de Haagse gemeenteraad en wordt al gauw lid van het fractiebestuur (eerst secretaris, later vice-fractievoorzitter/penningmeester). Na 8 jaar raadslidmaatschap wordt hij op 20 april 2006 door de gemeenteraad benoemd tot wethouder van Burgerschap, Deconcentratie, Leefbaarheid en Media. Op 27 mei 2010 wordt hij andermaal beëdigd als wethouder van de gemeente Den Haag. Deze keer wordt hem de portefeuille Volksgezondheid en Zorg, Duurzaamheid, Media en Organisatie toevertrouwd. Verder is hij ook verantwoordelijk voor Personeelsbeleid, ICT, Communicatie, Monumentenzorg en Archeologie. In die hoedanigheid komt hij in het nieuws door zijn suggestie dat het rijksmonument De Volharding van architect Jan Buijs uit 1928 beter zou kunnen verdwijnen omdat het niet meer zou passen in het centrum van Den Haag.[1]

Literair werk[bewerken]

Naast politiek en het werk als scenarist/regisseur en programmamaker heeft hij zich ook toegelegd op het schrijven van proza en poëzie. In Surinaamse kringen (zowel in Nederland als in Suriname) staat hij bekend als schrijver van de eerste Sarnámi novelle; in de taal van de Surinaamse Hindustanen, het Sarnámi. Hij maakte zijn debuut in 1984 met de novelle "Stifá" (Afscheid). In de vorm van een flashback wordt de ontmoeting tussen een weduwnaar (die een dichter en schilder is) en een zwerver beschreven. Er ontwikkelt zich een eigenaardige, met alcohol besprenkelde relatie tussen de mannen, tot de dichter zich in een vlaag van eenzaamheid van het leven berooft. Het boek - waarvan een vertaald fragment werd opgenomen in de bloemlezing "Mama Sranan" (1999) - werd zeer lovend ontvangen, beter dan de korte roman "Sunwái Kahán" (Nergens een toevlucht, 1987) die aan de melodramatische kant is: een districtsmeisje gaat naar de stad en raakt zwanger van de zoon van de familie bij wie ze werkt. De familie stuurt haar weg en haar ouders verstoten haar. Baldewsingh schreef een dichtbundeltje "Voor wat ze werkelijk te zeggen hebben" (1987) in het Nederlands en Sarnámi en de dichtbundel "Man men tamanná hawá men bewandal" (2002). Ook heeft hij een biografie geschreven van de Afro-Surinaamse beeldend kunstenaar "Ro Heilbron: Portret van een Kunstarbeider" (1995).

Daarnaast legde hij zich toe op het declameren van gedichten en aan storytelling. Hij heeft enkele toneelstukken en literaire improvisatie stukken geregisseerd, zoals de monoloog "Brief aan een nooit geboren kind" en de eenakter "Stof in de wind" en het grote historische Sarnámi toneelstuk "Khun ke Natijá". Ook heeft hij in een paar toneelstukken gespeeld ("As" en "Pita").

Artikelen / scenario's[bewerken]

Baldewsingh heeft enkele artikelen geschreven over overal de Hindustaanse taal en cultureel erfgoed. De artikelen zijn verschenen in het Surinaamse welzijnsblad Aisa Samachar en in het tijdschrift voor Surinamistiek Oso. Verder verscheen van zijn hand enkele artikelen in de Haagsche Courant, Den Haag Centraal en in Weekkrant Suriname. Hij heeft verder scenario's geschreven van veel documentaires en televisieprogramma's van OHM, de Nederlandse Hindoe omroep en voor IOS, de Nederlandse Islamitische omroep. IOS. Daarnaast heeft hij scripts gemaakt voor bedrijfsfilms en voor diverse voorlichtingsfilms voor maatschappelijke organisaties.

CD's[bewerken]

In 2010 is Rabin S. Baldewsingh begonnen met het opnemen van enkele van zijn Sarnámi gedichten (ook met Nederlandse vertaling) op CD's. Deze gedichten worden muzikaal begeleid. Ook heeft hij in 2011 een CD gemaakt samen met de vermaarde Indiase bhajan-zanger Anup Jalota. Anup Jalota zingt live enkele episoden uit de Ramáyan. Deze worden door Baldewsingh aan elkaar gepraat. Verder werkt hij mee aan een CD met Engelstalige gedichten van Rabindranath Tagore, getiteld Tides of Eternity. Maar vooral zijn Sarnámi gedichten neemt hij op op diverse CD's.

 • Man ke Mauni, In de stilte van de ziel, RSB, Den Haag, 2010
 • Ramáyan I & II, Sursari Sound Systems, Den Haag, 2011.
 • Tides of Etenity, A Tribute to Rabindranath Tagore, Sursari Sound Systems, Den Haag, 2011
 • Yád ke swágat jiwan ke gán, Uitgeverij Surinen, Den Haag, 2013. ISBN 9789071995002
 • Parwási, Uitgeverij Surinen, Den Haag, 2013. ISBN 9789071995088
 • Cait ke tirthi, Sarnámi Sohar, Uitgeverij Surinen, Den Haag, 2014

Boeken[bewerken]

 • Stifá, Uitgeverij SSN, Den Haag, 1984
 • Sunwái Kahán, Uitgeverij Surinen, Den Haag, 1987. ISBN 9071995011
 • Voor wat ze werkelijk te vertellen hebben, Uitgeverij Surinen, Den Haag, 1987. ISBN 907199502X
 • Portret van een Kunstarbeider / Portrait of a Labourer Artist, Rotterdam, Krosbe, 1995. ISBN 9072200055
 • Man men tamanná, hawá men bawandal, Uitgeverij Surinen, Den Haag, 2002. ISBN 9071995038
 • The Magic of Silence, Uitgeverij Surinen, Den Haag, 2012. ISBN 9789071995057
 • Tamanna / Endless Longing, Uitgeverij Surinen, Den Haag, 2013. ISBN 9789071995064
 • Man ke mauni / In de stilte van de ziel, Uitgeverij Surinen, Den Haag, 2013. ISBN 9789071995071
 • Parwási, Sarnámi kawitá, Uitgeverij Surinen, Den Haag, 2013. ISBN 9789071995088
 • Een moment van stilte en de woorden zijn leeg, Uitgeverij Surinen, Den Haag, 2014. ISBN 9789071995095

Verhalen[bewerken]

 • Leerdam, John, Beyer, Noraly, Suriname en ik, persoonlijke verhalen van bekende Surinamers over hun vaderland, blz. 234-237, J.M.Meulenhoff, Amsterdam, 2010. ISBN 9789029087193

Over Baldewsingh[bewerken]

 • Van Kempen, Michiel, Mama Sranan, 200 jaar Surinaamse verhaalkunst. Uitgeverij Contact, Amsterdam 1999, herdruk 2002
 • Van Kempen, Michiel, Een geschiedenis van de Surinaamse literatuur, Uitgeverij De Geus, Breda, 2003
 • Mulder, Eidert, De zwijgende portieken van de Haagse Schilderswijk, Uitgeverij Bulaaq, Amsterdam, 2001
 • Jones, Sam, Met vlag en rimpel, Surinamers over Nederland, Kosmos Z&K Uitgevers, Utrecht/Antwerpen, 2004

Voetnoot[bewerken]

Rabin S. Baldewsingh is kleinzoon van Indiase contractarbeiders die in de periode 1873 – 1916 naar Suriname werden overgebracht om op de plantages te werken. Zijn grootmoeder kwam op 23 juni 1913 in Suriname aan met het 60ste schip, de SS Mutlah. Op 27 november 1913 vertrok zijn grootvader met de Sutlej III naar Suriname. Hij kwam aan in zijn beloofde land (Sri Rám Tápu) op 7 januari 1914. Na zijn contractperiode vestigde hij zich in Suriname. 62 jaar later verliet Baldewsingh op 13-jarige leeftijd het land van aankomst van zijn grootvader voor het “Paradijs van Oranje”.

Externe link[bewerken]