Rabot (monument)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Rabot met op de achtergrond de drie (ondertussen gesloopte) appartementsblokken
Het Rabot in vroegere tijden (eind 19e eeuw)
Foto genomen vanaf de 17de verdieping van de Rabottoren, die in 2019 werd gesloopt

Het Rabot is een bekend monument in Gent en tevens de naam van de wijk waar dit monument gelegen is. Op de plaats van het gebouw bevond zich vroeger een rabot in het kanaal de Lieve. In de loop van de jaren is de naam overgedragen op de torens die dit rabot moesten verdedigen.

Tijdens de Vlaamse opstand tegen Maximiliaan kwamen Habsburgse troepen in 1488 Gent belegeren. Ze moesten afdruipen en op de plaats waar ze gelegerd waren geweest richtten de Gentenaren in triomf de monumentale rabottorens op.[1] In 1491 was de bouw van het Rabot rond. Het was een versterkte sluis op de kruising van de Lieve met de stadsgracht. De Lieve gaf op haar beurt de verbinding met het – nog niet verzande – Zwin en verder met de zee. Na de overwinning van Maximiliaan in 1492 beval hij dat de Gentenaren de rabottorens als straf moesten afbreken en met de stenen een dwangburcht bouwen in het Prinsenhof. Ze weigerden dit en wisten de straf te heronderhandelen tot een zware boete.

In 1860 werd de bakstenen vleugel – richting stad – afgebroken. In 1872 verhoogde men de rijweg en werd de Lieve afgesloten, ondertussen had Gent andere uitwegen naar de zee.

In de onmiddellijke omgeving van het Rabot werden in de jaren 1970 drie grote appartementsblokken gebouwd zonder rekening te houden met de draagkracht van de buurt. Het monument werd als het ware ingesloten. In 2021 werd de laatste van deze torens afgebroken. Ze worden vervangen door acht lagere gebouwen.[2][3]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Rabot (monument) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.