Rad Kortenhorst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rad Kortenhorst
Rad Kortenhorst in 1959
Algemene informatie
Volledige naam Leonardus Gerardus (Rad) Kortenhorst
Geboren 12 november 1886
Geboorteplaats Weesp
Overleden 13 januari 1963
Overlijdensplaats 's-Gravenhage
Partij RKSP, KVP, RKSP
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Leonardus Gerardus (Rad) Kortenhorst (Weesp, 12 november 1886 - 's-Gravenhage, 13 januari 1963) was een Nederlands advocaat en politicus.

Tijdens zijn studententijd was hij rector van het Amsterdamsch Studentencorps en redacteur van het studentenweekblad Propria Cures. Hij was advocaat in Amsterdam en secretaris van de katholieke werkgeversorganisatie ARKWV. In die hoedanigheid was hij betrokken bij het opstellen van een Ontwerp van wet houdende regelen tot handhaving van den maatschappelijken vrede, een proeve van een anti-stakingswet uit 1938. Ook was hij commissaris van de uitgeverij Algemene Publiciteits Unie (APU) in Amsterdam.

Na de Tweede Wereldoorlog[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn reputatie leed na de bevrijding de nodige schade toen bekend werd dat hij in 1940 mee had gewerkt aan de verkoop van het reclamebureau REMACO aan de Duitsers, die hierdoor een goed werkend Nederlands propagandabedrijf in handen kregen, waarvan zij gedurende de oorlog intensief gebruik maakten.
Hij verdedigde als advocaat na het einde van de Tweede Wereldoorlog het dagblad De Telegraaf in de procedure voor de Commissie voor de Perszuivering. Ook trad hij op als verdediger van de oorlogsmisdadiger Pieter Menten.

In de politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Hij behoorde tot de vooraanstaande leden van de RKSP- en KVP-fracties en was Tweede Kamervoorzitter van 1948-1963. Tijdens zijn voorzitterschap werd onder meer de werkwijze van de Kamer gemoderniseerd.
Hij kwam in december 1958 in conflict met de PvdA-fractie toen hij tegen de zin van de regering afhandeling van een wetsvoorstel doorzette.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
J.R.H. van Schaik
Voorzitter van de Tweede Kamer
1948-1963
Opvolger:
F.J.F.M. van Thiel
Zie de categorie Rad Kortenhorst van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.