Radijs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Radijs
Halflange rode witpunt
Halflange rode witpunt
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade: Malviden
Orde: Brassicales
Familie: Brassicaceae (Kruisbloemenfamilie)
Geslacht: Raphanus
Soort: Raphanus sativus
Ondersoort
Raphanus sativus subsp. sativus
Bloemen
Bloemen
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De radijs (Raphanus sativus subsp. sativus) is een plant uit de kruisbloemenfamilie (Cruciferae oftewel Brassicaceae).

Gebruik[bewerken]

Het eetbare deel van de plant, een bol met wit vlees, is een deel van de gezwollen ondergrondse stengel net boven de wortel (radix, een opgezwollen hypocotyl). De schil heeft verschillende kleuren. De rode kleur is het meest bekend, maar er zijn ook variëteiten (rassen) met een witte en roodwitte tint.

De bol van de radijs wordt meestal rauw gegeten, eventueel dippen in zout. Bij het ouder worden gaat de radijs een stengel vormen en gaat vanaf dat moment in kwaliteit achteruit. Het scherpe, peperachtige van de smaak kan verzacht worden door de rode buitenkant af te pellen. Radijs kan makkelijk voos (sponzig) worden als gevolg van wateronttrekking door de verdampende bladeren. Er zijn echter rassen die weinig gevoelig zijn voor het voos worden. Als de knol gevormd is en in één keer te veel water gegeven wordt kunnen de knollen gemakkelijk gaan barsten.

Tegenwoordig wordt in Nederland 80% van de radijs verpakt in zakjes van 125 gram tot zakken van 10 kg. Dit komt de smaak ten goede omdat het loof eraf gesneden wordt. De radijs blijft langer vers tot wel 14 dagen.

Voze radijsjes

Zaaien[bewerken]

Radijs kan gezaaid worden van december tot september. Van december tot half maart wordt onder glas en daarna in de volle grond gezaaid. Niet dikker zaaien dan 300 tot 400 zaden per m².

Bij vroeg zaaien duurt de teelt enkele maanden en bij zaaien in maart ongeveer zes weken, terwijl in de zomer dit 3 tot 4 weken is.

Halflange rode witpunt en ronde rode radijs

Voedingswaarde[bewerken]

100 gram verse radijs bevat:

 • 14 kJoule
 • 2 g koolhydraten
 • 1 g eiwit
 • 0,2 g vet
 • 30 mg calcium
 • 2 mg ijzer
 • 0,05 mg B1
 • 0,03 mg B2
 • 20 mg C

Rassen[bewerken]

 • Cherry Belle alleen voor buiten
 • Ronde helderrode alleen voor onder glas
 • Ronde Rode Broei voor onder glas en buiten
 • Ronde Rode Broei en Vollegronds voor onder glas en buiten
 • Rota voor onder glas en buiten
 • Halflange rode witpunt

Aantastingen[bewerken]

De radijs kan in de zomer aangetast worden door de maden van de kleine koolvlieg. De maden vreten bruinkleurige gangen in de knol. Met insectengaas kan deze aantasting voorkomen worden.

Zwarte vlekken op de knol worden veroorzaakt door de schimmel valse meeldauw, in de volksmond en ook door tuinders het "wit" genoemd (Peronospora parasitica). Dit treedt vooral op in de herfst.

Daikon[bewerken]

Daikon (onder)
Daikon

De Japanse reuze witte radijs (Raphanus sativus var. longipinnatus) wordt Daikon genoemd. Deze radijs is behalve in Japan ook in supermarkten in Korea en de V.S. beschikbaar. In Nederland is Daikon te koop in de meeste toko's, of in Japanse speciaalzaken. De meest gebruikelijke variëteit is wortelvormig, een 30 cm lang en 10 cm breed. Botanisch gezien bestaat de Daikon uit het opgezwollen hypocotyl en de opgezwollen wortel. In Korea wordt de daikon gebruikt voor het bereiden van bijvoorbeeld Ggakdugi.

Daikonkers is het jonge groen van een bepaalde variant van Raphanus sativus. Het wordt in de Oosterse keuken verwerkt in salades en als garnering. Het heeft een pittige en peperachtige geur en lijkt wel wat op tuinkers.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]