Radio Decibel (piratenzender)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Radio Decibel (Amsterdam))
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Dit artikel gaat over de piratenzender uit de jaren 80. Zie Radio Decibel (commercieel) voor de gelijknamige commerciële zender die sinds 2009 landelijk uitzendt.

Radio Decibel was een illegaal radiostation in Amsterdam gedurende de jaren tachtig van de twintigste eeuw.

Geschiedenis[bewerken]

De zender werd in 1977 opgericht door Eddie Kleyn, René de Leeuw en Cees Kreuger, enkele jaren nadat de Nederlandse overheid een eind had gemaakt aan de zeezenders. De eerste uitzending was op 17 september 1977. Al na vier uur werd het station uit de lucht gehaald door de RCD (Radio Controle Dienst). Na nog drie of vier uitzendingen leek het gedaan met Decibel.

In december 1979 braken Ruud Huisman en Theo Visser in op het Amsterdamse kabelnet (frequentie van de toenmalige WDR 3) en zijn zij gestart met frequente uitzendingen in het weekend. Het station, dat in de beginjaren alleen in het weekend uitzond, draaide top 40 muziek met de nadruk op de discoplaatjes. Pas na de nieuwe start, in december 1979 werd voor een nieuw format gekozen van Dance en New wave muziek. Met de steun van Attalos Import Records en (later) Boudisque in Amsterdam werd er veel Engelse en Amerikaanse import dance muziek gedraaid. Dit werd later vertaald naar twee eigen hitlijsten, The Decibel Dance report en Blitz top 10 (wave).

Uitbreiding[bewerken]

Na 3 maanden (begin 1980) werden de medewerkers van Radio Decibel uitgenodigd op een wedstrijd voor club-dj's. Hierdoor werd duidelijk hoe populair en belangrijk de input van Radio Decibel was voor de clubs in Amsterdam. Dit was het teken om de oude garde aan te trekken en om de programmering uit te breiden. Jeroen van Inkel stapte van Hofstad Radio over naar Decibel op het moment dat er nog geen live-uitzendingen werden verzorgd. In de eerste periode werden de programma's opgenomen op tape. Later werden er rechtstreekse programma's vanaf de Jan van Galenstraat in Amsterdam gepresenteerd. Daar werden ook de oude Decibeljocks René de Leeuw en Eddie Kleijn weer aangetrokken en introduceerde Jeroen van Inkel de 17-jarige Adam Curry, die onder het pseudoniem John Holden een Amerikaans (Engelstalig) radioprogramma presenteerde en na verloop van tijd door Veronica-dj Lex Harding ontdekt werd en voor televisie gevraagd werd (Countdown).

Na enkele maanden werd er verhuisd naar de Da Costakade in Amsterdam, alwaar Decibel nog jaren zou blijven. Op de Da Costakade werd het aantal deejays flink uitgebreid met Rob van Someren, Simone Walraven (eerst als nieuwslezeres), Frank van Houten, Robb St. Johann, Dennis van Rooyen, René de Leeuw, Daniël Dekker, Hanno Dik, Lion Keezer, Sjors Hogedoorn en Hans van der Plas. Ook las men zelf het nieuws, waar Simone Walraven en Roderick Veelo (nu RTL-Z) hun intree deden. In 1984 werden de deejays Adam Curry en Jeroen van Inkel gecontracteerd door Veronica, Rob van Someren (TROS, later Veronica, nu Radio 10) en Daniël Dekker (TROS) gingen hen in een later stadium achterna.

Freewave[bewerken]

In 1985 zond Decibel tegen het einde van haar illegale bestaan nog een aantal maanden uit via Freewave Radio Leiden. Het station werd zo hard aangepakt door de Radio Controle Dienst dat men niet langer vanuit Amsterdam in de lucht kon blijven. De Leidse piraat Freewave bood de avonduren aan, waardoor Decibel de uitzendingen, inclusief Amsterdamse adverteerders, vanuit Leiden kon voortzetten.

De legalisatie van Decibel via het Amsterdamse kabelnet was de ondergang van het station. De commerciële activiteiten moesten worden gestaakt waardoor het financieel niet haalbaar was om het station te handhaven. Men was afhankelijk van sponsoring en er mocht niet meer worden geadverteerd, daarnaast waren de uitzendingen via de ether niet meer mogelijk, de doodsteek voor Decibel. Het radiostation werd al die tijd online in leven gehouden en zendt tegenwoordig uit als db962 Dance Radio via www.db962.nl en www.db962.com . Op 16/17 september 2017 wordt op Blijburg aan Zee het veertigjarig bestaan van Decibel Radio / db962 Dance Radio gevierd met een groot oldskool dansfeest.