Radio Maria Nederland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Radio Maria
Volledige naam Radio Maria Nederland
Lancering 1 februari 2008.
Uitzendgebied
Land Nederland
Uitzendgebied landelijk op middengolf en DAB+
Wereldwijd via internet
Frequenties middengolf 675 kHz (Lopik)
DAB+ VHF-kanaal 11C (220.352 MHz)
[www.radiomaria.nl Website]
Portaal  Portaalicoon   Media

Radio Maria Nederland is een Nederlandse katholieke radiozender die sinds 1 februari 2008 uitzendt op de frequentie 675 kHz, 444 m (middengolf), een frequentie die men heeft overgenomen van Arrow Classic Rock. De zender zendt tevens uit via DAB+ en internet (via de website en een app). De zender maakt deel uit van Radio Maria, een wereldwijd netwerk van katholieke radiostations.

Radio Maria zendt dagelijks de getijden, het rozenkransgebed en de H. Mis uit. Ook worden er lezingen, interviews en muziek uitgezonden. In de gehele programmering staan liturgie, gebed, bezinning en geloofsonderricht centraal.

Het kenmerkende van Radio Maria is dat de zender bestaat dankzij de donaties van luisteraars. Naar de wet is Radio Maria Nederland een landelijke commerciële omroep, maar in de praktijk is het een non-profit organisatie.

In augustus 2008 werd de Belgische priester Stefaan van Calster programmadirecteur van de Nederlandse zender. In februari 2010 volgde de Belgische pater Stefaan Lecleir hem op. Pater Elias Leyds, broeder van Sint Jan, nam in september 2013 het stokje over. In december 2014 luidde Radio Maria de noodklok vanwege een financieel tekort. Er was twee ton nodig om het radiostation overeind te houden.[1]

Oorsprong[bewerken]

De oorsprong van Radio Maria ligt in Italië, waar lokale zenders van verschillende parochies hun krachten bundelden tot één netwerk. Later ging Radio Maria nationale programma's maken. Radio Maria is inmiddels op alle continenten actief, in ruim vijftig landen. De World Family of Radio Maria is de wereldwijd overkoepelende organisatie.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]