RNW Media

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Radio Nederland Wereldomroep)
Ga naar: navigatie, zoeken
RNW Media
RNW Media logo.png
Slagzin Informed people shape a better future
Lancering 15 april 1947
Website www.rnw.org
Uitzendgebied
Land Vlag van Nederland Nederland
Uitzendgebied (delen van) Sub-Saharisch Afrika, de Arabische wereld, Latijns-Amerika en China
Portaal  Portaalicoon   Media
De redactie van de wereldomroep in 2008.
Prins Bernhard stelt het zenderpark van de wereldomroep te IJsselstein in gebruik (1960).

RNW Media (voorheen Radio Nederland Wereldomroep) is de internationale publieke omroep van Nederland. Sinds 2013 richt de Wereldomroep zich op jongeren en jongvolwassenen in landen waar de vrijheid van meningsvorming en meningsuiting beperkt is. Het gaat om landen in Sub-Saharisch Afrika, de Arabische wereld, Latijns-Amerika en China.

Programma[bewerken]

RNW concentreert zich op de thema's ‘democratie en goed bestuur’, ‘mensenrechten’ en ‘seksuele rechten’. De grootste redacties zijn de Afrikaredactie en de Arabische redactie. Zij werken op dezelfde vloer als de redactie Latijns-Amerika, de redactie China en de themaredactie. De redacties werken nauw samen met lokale mediapartners en maken artikelen, reportages en interviews in het Engels, Frans, Spaans, Arabisch en Chinees. RNW verspreidt artikelen, reportages, interviews en berichten via eigen kanalen, namelijk internet en sociale media, maar ook via de korte golf wanneer dit nodig is om de doelgroep te kunnen bereiken. Lokale mediapartners spelen ook een belangrijke rol bij de distributie.

Organisatie[bewerken]

Sinds 2013 wordt de Wereldomroep gesubsidieerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken (voorheen OCW). Het budget is van 2013 tot 2017 vastgesteld op 14 miljoen euro per jaar.

De directeur van de Wereldomroep is Robert Zaal. De raad van toezicht houdt toezicht op het beleid van de directie en de algemene gang van zaken binnen de Wereldomroep. De leden van de raad van toezicht worden door de minister van OCW benoemd voor een periode van vier jaar, waarbij eenmalige herbenoeming voor een aansluitende periode mogelijk is.

BVN[bewerken]

De Wereldomroep was tot 2013 met de VRT en de NPO partner in BVN, de internationale publieke televisiezender voor Nederlandstaligen in het buitenland.

Geschiedenis[bewerken]

De Wereldomroep verzorgde tot 2012 dagelijks radio-uitzendingen in het Nederlands met nieuws, achtergronden en service-informatie op de korte golf.[1]

Op 24 juni 2011 maakte het kabinet-Rutte I bekend dat Radio Nederland Wereldomroep drastisch moest gaan bezuinigen. Met ingang van 2013 ging het budget omlaag van 46 naar 14 miljoen euro per jaar.[2] Van de drie kerntaken van de Wereldomroep werden er twee geschrapt. Nederlandstalige uitzendingen verdwenen en men richt zich alleen nog op landen waar geen persvrijheid is. De bezuinigingen hebben ongeveer 300 arbeidsplaatsen gekost.[2] De Nederlandstalige programmering eindigde na een rechtstreekse marathonuitzending van 24 uur op 10 en 11 mei.

Externe link[bewerken]